НОВИНИ

Виртуозът Рей Чен с първи концерт у нас заедно със Софийската филхармония

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:35, 05.05.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Слушай новината

Виртуозът Рей Чен ще изнесе първия си концерт у нас заедно със Софийската филхармония тази вечер. Той е още една звезда от световната сцена, привлечена от диригента Найден Тодоров, който ще зарадва с високата си класа ценителите на класическата музика. Рей Чен ще изпълни един от най-популярните цигулкови концерти - този на Менделсон Бартолди.

Чен е виртуоз-инфлуенсър. Изкуството му е толкова популярно на концертния подиум, колкото и в интернет. Присъствието му в социалните мрежи има мисия - да представи класическата музика като нещо свежо, на което може да се гледа с чувство за хумор и така да генерира интерес у младите. Но това не бива да ви подвежда, на сцената той е концентриран в това да проектира музиката върху публиката от познавачи по възможно най-въздействащия начин. Докато свири мисли само за едно.

"Как бих могъл да включа всеки, който е в залата и по този начин да превърна залата в мой инструмент. Така едновременно се случват две неща - първото е самото произведение и аз в него и второто е моето излизане извън него сред публиката. Така разсъждавам аз за това конкретно изпълнение. Така аз направлявам себе си. Повечето хора имат нужда да бъдат насочени от някой друг, но аз мисля, че най-добрите музиканти са способни да виждат себе си от перспективата на трети човек. И когато чувстваш музиката по този начин, ти си способен да направиш всички необходими корекции в изпълнението си", споделя Рей Чен.

Интересно е, че Рей Чен не свири на собствен инструмент, негов е само лъкът. Въпреки това в ръцете му винаги са били едни от най-великолепните цигулки, изработвани някога.

"Имам щастието да съм свирил на много цигулки Страдивариус. В момента свиря на Страдивариус Делфин от 1714 година, която ми е дадена от фондацията "Нипон Мюзик". Щастливец съм, че мога да се уча от тези велики инструменти, защото всяка цигулка Страдивариус има различна индивидуалност. Все едно излизаш на среща с момиче. Може да се опиташ да я контролираш, но само до определена степен и в един момент разбираш, че не можеш да я пресираш повече. Точно както в една връзка. От едната страна си ти, този, който си, но от другата страна е това, което е самият инструмент. Има много случаи на велики цигулари, с великолепни инструменти, които не могат да направят връзка", допълва Рей Чен.

Благодарен е на последния си учител Аарон Розанд за това, че го е научил да не е просто един от хилядите цигулари, обсебени от техниката на свирене. Вместо това у него е култивиран вкусът към белкантовата фраза, която кара цигулката на Рей Чен просто да пее в ръцете му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват ни много слънчеви часове през почивните дни
Очакват ни много слънчеви часове през почивните дни
Нови правила на движение в Кресненското дефиле
Нови правила на движение в Кресненското дефиле