НОВИНИ

УНИЦЕФ алармира: Много училища в Украйна са атакувани, а сградите са използвани за военни цели

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:40, 05.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Детският фонд на ООН УНИЦЕФ алармира, че голям брой училища в Украйна са атакувани, а учебни сгради са използвани за военни цели. Съгласно международното право, училищата следва да бъдат защитена територия.

От началото на войната в Украйна стотици училища в страната са били подложени на артилерийски обстрел, въздушни удари или са атакувани с експлозивни боеприпаси. Други са били използвани за информационни центрове, убежища или за други военни цели, съобщи УНИЦЕФ.

"Най-малко едно от шест училища в Източна Украйна, подкрепяни от УНИЦЕФ, са били поразени или разрушени от началото на войната. По данни на организацията, само през последната седмица са били атакувани две училища. УНИЦЕФ отбелязва, че началото на учебната година е била една от надеждите и обещанията към децата след прекъсването заради COVID-19. Вместо това, стотици деца бяха убити, а учебната година приключи заради войната", каза Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

УНИЦЕФ стартира програмата "Безопасни училища" в Украйна след въоръжения конфликт в Донбас през 2014 г. За децата, засегнати от кризи, училището е особено важно - то осигурява безопасна среда и усещането за нормалност в трудни времена.

Заедно с партньорите си Фондът на ООН се опитва да достигне до колкото се може по-голям брой деца. Доброволци на организацията помагаха в метростанциите на Харков, превърнали се в убежище за стотици. Близо 250 000 деца са получили грижа и на други места в Украйна. Присъствието на УНИЦЕФ е значително и преди конфликта. По време на пандемията съвместно с украинското правителство е разработена платформа за онлайн обучение, чрез която са обхванати 80 000 ученици в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 6 месеца в Космоса - на Земята се връщат четирима астронавти
След 6 месеца в Космоса - на Земята се връщат четирима астронавти
Кабинетът трябва да одобри Националния план за въвеждане на еврото
Кабинетът трябва да одобри Националния план за въвеждане на еврото