НОВИНИ

Стефан Янев: Бъдещата партия ще е националконсервативна

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:26, 05.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Инициативният комитет на бъдещата партия "Български възход" с лидер Стефан Янев се събра днес. Самата партия ще бъде учредена в края на май или началото на юни, когато се съберат необходимите за това 2500 подписа.

Сред по-известите лица в Инициативния комитет са бившата служебна министърка на регионалното развитие Виолета Комитова, Пламен Моллов, Поли Карастоянова.

Стефан Янев, който е бивш служебен премиер и бивш министър на отбраната в правителството на Кирил Петков обяви, че партията ще бъде националконсервативна, ориентирана към българските ценности. Той не пожела да поясни в ляво, дясно или център ще се ситуира тя, не уточни и кои ще са бъдещите му партньори в политиката.

Каза, че ще се насочи към апатичните и негласували българи.

Янев прогнозира, че вероятно до есента ще има предсрочни избори, партията му ще участва в тях, предвижда и участие в следващия парламент. Той коментира и дали новата партия е свързана с президента Румен Радев.

Това, че свързвате президента със създаването на партия означава, че подлагате някакъв сценарий, при който той, президентът на Р България, иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност. Мисля, че това той не го иска и няма да го направи. Така че, автономен партиен субект, нямаме пряко връзка с президента. Разбира се той може да си има право да подкрепя или не подкрепя всеки един български проект, обясни Янев.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът трябва да одобри Националния план за въвеждане на еврото
Кабинетът трябва да одобри Националния план за въвеждане на еврото
ЕС налага санкции и на Алина Кабаева
ЕС налага санкции и на Алина Кабаева