НОВИНИ

Евробарометър: Европейците одобряват реакцията на ЕС за войната в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 05.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

Експресно проучване на Евробарометър във всички държави членки на ЕС, показва широк консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на ЕС на руското нахлуване в Украйна.

Всеки втори европеец и едва всеки четвърти българин е напълно съгласен с твърдението, че руските власти са отговорни за войната в Украйна. България е на дъното на класацията по този показател, заедно с Кипър, Словения и Гърция. На другия полюс са гражданите на Швеция, Естония и Финландия.

Само 30% от българите са съгласни с изпращането на военна помощ на Украйна - и по този показател сме на дъното в класацията на Евробарометър, заедно с Кипър. Най-голяма е подкрепата във Финландия и Естония.

България е с най-ниска подкрепа и за икономическите санкции срещу Русия - подкрепят ги само 44% от българите.

Най-голяма е подкрепата в Полша и Португалия. Най-ниска от всички европейски държави е и подкрепата у нас за финансова подкрепа за Украйна - 55%.

Българите са на предпоследно място в Европа по съчувствие към украинците - само 39% заявяват съчувствие. Такова е отношението и в Словакия и Унгария. Най-съчувстващи са шведите и ирландците.

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (79%) и е бил единен (63%) и бърз (58%) в реакцията си.

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ.

По-специално, 93% от анкетираните одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа. 66% са съгласни, че „Украйна следва да се присъедини към ЕС, когато е готова“, 71% са убедени, че Украйна е част от европейското семейство, а 89% изпитват съчувствие към украинците.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока.

80% одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79% от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

67% подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75% считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС“.

Проучването показва също така широка подкрепа за действията на ЕС в областта на енергетиката, чиято цел е премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива. Налице е широк консенсус относно попълването на хранилищата за газ в ЕС, за да се избегнат рисковете от недостиг през следващата зима (86%), вземането на мерки от страна на ЕС за повишаване на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките (85%) и факта, че войната в Украйна прави по-наложително инвестирането в енергия от възобновяеми източници (84%).

90% от европейците са съгласни, че следва да се вземат мерки на европейско равнище за ограничаване на последиците от нарастващите цени на енергията за потребителите и предприятията. 86% от анкетираните европейци заявяват, че нарастващите цени на енергията се отразяват значително на покупателната им способност.

Експресното проучване на Евробарометър е проведено в 27 държави членки между 13 и 20 април 2022 г. Онлайн са интервюирани 26 066 граждани на ЕС.

КЪДЕ СМЕ НИЕ?

Всеки втори европеец и едва всеки четвърти българин е напълно съгласен с твърдението, че руските власти са отговорни за войната в Украйна. България е на дъното на класацията на Евробарометър по този показател, заедно с Кипър, Словения и Гърция. На другия полюс са гражданите на Швеция, Естония и Финландия.

Само 30% от българите са съгласни с изпращането на военна помощ на Украйна - и по този показател сме на дъното в класацията на Евробарометър, заедно с Кипър - 31%. Най-голяма е подкрепата във Финландия - 90% - и Естония - 87%. България е с най-ниска подкрепа и за икономическите санкции срещу Русия - подкрепят ги само 44% от българите. Най-голяма е подкрепата в Полша и Португалия. Най-ниска от всички европейски държави е и подкрепата у нас за финансова подкрепа за Украйна - 55%.

ЕС трябва да намали зависимостта си от руски газ и петрол възможно най-скоро - с това твърдение напълно съгласни са 63% от българите. По-ниска е подкрепата единствено в Словакия, най-висока е във Финландия и Нидерландия.

44% от българите се притесняват от войната в Украйна. Най-притеснени сред европейците са португалците, а най-малко притеснени са французите.

Българите са на предпоследно място в Европа по съчувствие към украинците - само 39% заявяват съчувствие. Такова е отношението и в Словакия - 39% - и Унгария - 34%. Най-съчувстващи са шведите - 79% - и ирландците - 77%.

България е сред държавите, в които е най-малка подкрепата за твърдението, че Украйна е част от европейското семейство - само 21% от българите смятат така, подобно на гражданите на Унгария, Кипър и Словакия. Най-голяма е подкрепата в Швеция, Литва и Ирландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армията ще покаже бойни способности в Граф Игнатиево, Ново село и Црънча
Армията ще покаже бойни способности в Граф Игнатиево, Ново село и Црънча
Петър Стойчев след триумфа на Северния полюс: Това беше най-трудното ми плуване
Петър Стойчев след триумфа на Северния полюс: Това беше най-трудното ми плуване