НОВИНИ

Русия спря газовите доставки за България: Какво следва?

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 27.04.2022
Чете се за: 09:50 мин.
Политика
Слушай новината

Русия спря газовите доставки за България. Правителството обяви, че алтернативни газови доставки ще осигурят нужното потребление за месец май. Дотогава ще се търсят варианти за диверсификация на доставките.

Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър заминават за Брюксел. Това обяви премиерът, който преди час замина за Киев, където заедно с двама от коалиционните си партньори ще проучи какви са нуждите на Украйна за доставка на оръжие.

Остра критика към кабинета от страна на президента Румен Радев - той настоя за отговори ясно ли е къде отива българското оръжие и защо само на България и на Полша се спира газът. Позорна определи позицията му вицепремиерът Асен Василев.

Русия спря подаването на газ за България към обяд. Това потвърди след заседанието на Министерския съвет енергийният министър Александър Николов. Премиерът Кирил Петков определи действията на "Газпром" като, шантаж, на който България няма да се поддаде. София преговаря с алтернативни източници на синьо гориво, но не е ясно откъде и на каква цена.

Причината за спирането е отказът на България да започне да плаща за доставките в рубли през двустепенна процедура - превеждане на долари, които да бъдат превалутирани в рубли по втора сметка на "Газпром".

Кирил Петков обяви, че спирането на доставките от страна на руската газова корпорация е шантаж и рекет, на който България няма да се поддаде, а Николов обясни, че "Газпром" изпада в неизпълнение на договора си.

Вицепремиерът Асен Василев изчисли, че дневните загуби за България са между 500 000 лева и 1 милион.

Припомняме, че Русия обяви България и страните-членки на ЕС за "неприятелски" заради санкциите срещу Москва и взе решение да иска плащанията за природния газ да премине в рубли вместо долари.

"Газпром" спира доставките на газ за България

На първи април "Газпром" е уведомил българската страна с писмо за промяна в начина на плащане на руските количества газ: вместо в долари България да плаща в рубли. България иска разяснения от Москва, но такива не получава. Министерството на енергетиката иска правно становище по предложението на "Газпром".

"Отговорът на това правно становище ясно аргументира рискове и потенциално изпадане в неизпълнение и нарушаване на санкциите на ЕС към Русия", каза Александър Николов, министър на енергетиката.

Александър Николов: Газовите количества са гарантирани минимум месец напред

И още: разплащане в рубли би застрашило самите доставки и договорните задължения на България.

"На практика бихме загубили контрол върху парите си след извършване на плащане в щатски долари, както е по договор, и би бил изложен риск от нарушаване на задълженията си от страна на Руската банка, която би била отговорна за конвертирането, тоест превалутирането на съответните суми в рубли", каза Николов.

България е платила авансова фактура за количества газ за април.

"По последно плащане от страна на "Булгаргаз" към "Газпромекспорт" парите по механизма, който е утвърден в договора, са върнати обратно", уточни министърът.

Васил Велев за спирането на руския газ: Може да се стигне до фалити на редица предприятия

След като България отказва да започне разплащане в рубли, късно снощи получава уведомление от "Газпром", че предстои спиране на подаването на природен газ от 27-ми. Към обяд подаването на газ спря. Премиерът Кирил Петков определи действията на Русия като шантаж.

"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет", каза той.

"В момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във формат на водената война, а не правно-търговско отношение. България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. И България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент или друга трета страна", уточни Николов.

Засега количества газ за април и май са гарантирани, обясниха енергийният министър и премиерът, категорични, че "Булгаргаз" ще изпълни текущите си заявки към клиенти. Ограничения не се налагат.

Кирил Петков за спирането на руския газ: Българското правителство е подготвено, имаме план за алтернативни източници

"Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници", каза Петков.

"Критичните дружества към момента абсолютно всички доставки са гарантирани. Минимум за 1 месец напред.", смята Николов.

Енергийният министър отказа да обясни с кои алтернативни доставчици се водят преговори за доставки, но потвърди, че такива има. Целта била да се договори максимално изгодна цена: "За да се постигне максимална ефективност на цената, трябва да се използват всички възможни канали, включително конвенционална доставка през Гърция, Турция, включително ЛНДЖ за балансиране, когато не достигат количества".

Кирил Петков обясни, че се е чул вече с председателя на Европейската комисия: "Г-жа Фон дер Лайен също ме увери, че този проблем е общоевропейски и отговорът ще бъде също общоевропейски".

"Ще има достатъчно време, както на ниво ЕК потенциално да се видят възможностите за общи доставки, трасета, количества и т.н.", каза Николов.

Петков се е чул и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който го е уверил, че газовата връзка, през която можем да получаваме алтернативни количества газ, ще бъде завършена през юни и че Атина ще направи всичко, за да ни подпомогне в тази ситуация.

"След милиардите, похарчени пари за "Турски поток", виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на "Аркад" в гаража на г-жа Арнаудова, да, нямаме 3 млрд. в хазната, защото са похарчени за "Турски поток", и не, нямаме диверсификация на база на всичко това", каза Петков.

Бойко Борисов: Всички ще платим, че докарахме промяната

България ще направи преглед на всичките си договори с "Газпром", но не обмисля спиране на доставките на руски газ към Сърбия и Унгария.

"Относно Сърбия и Унгария - България е лоялен партньор към всички съседни държави. България не е Русия. Когато ние имаме възможност, ще помагаме на всички наши съседни държави. По съществуващи договори, тъй като отсрещната страна е отново "Газпром", ще бъдат прегледани всички възможни механизми и всички рискове. Това не означава, че ние бихме създали сътресения изкуствено в наши съседни държави", каза министърът на енергетиката.

На извънреден брифинг по-късно през деня вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обясни, че от южно направление - Гърция и Турция, България получава достатъчни количества газ.

Асен Василев: Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, приключи

"Ние можем да доставяме общо към момента - без гръцката връзка - около 20 млрд. куб. метра 2 млрд. през Кулата - Сидирокастро и още около 17 - 18 млрд. през интерконекторите, които имаме с Турция. Потреблението на България е между 3 - 3,5 млрд. Тоест да се твърди, че ние нямаме трасета, по които да доставим газ извън тези, по които доставяме руски газ, е смешно", каза Василев.

Според Асен Василев, възможно най-лошият сценарий вследствие на спирането на руския газ е поскъпване на синьото гориво у нас с 20%.

СЛЕДЕТЕ ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ралф Рагник: Няма смисъл да говорим за Шампионска лига
Ралф Рагник: Няма смисъл да говорим за Шампионска лига
Победа за сестри Стоеви на старта в Мадрид
Победа за сестри Стоеви на старта в Мадрид