НОВИНИ

Русия с предупреждение и към други страни от ЕС

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:04, 27.04.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Русия предупреди, че може да спре доставките на газ и за други държави от Европейския съюз, ако откажат да плащат за него в рубли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че плащането от Полша и България по договорите за природен газ в "правилната форма" ще бъде основа за възобновяване на доставките на синьо гориво за двете страни.

От Брюксел изтъкват, че изискването на Кремъл противоречи на договорите със страните.

На въпрос дали руският президент планира контакти с колегите си от България и Полша за обсъждане на ситуацията с газовите доставки, Песков отговори категорично, че Путин няма подобни планове. Говорителят на Кремъл заяви още, че не може да потвърди колко държави са се съгласили да плащат в рубли за руския газ.

"Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик на енергия за своите клиенти и остава ангажирана със задълженията си по договорите. Условията бяха фиксирани в президентския указ, включително и новият начин на плащане. Необходимостта от този нов начин на плащане беше продиктувана от безпрецедентни недружелюбни стъпки в икономиката и финансовия сектор, предприети срещу нас от неприятелски държави. Тази необходимост произтича от факта, че една значителна част от нашите резерви бяха блокирани или с други думи - откраднати. Следователно не може да става дума за изнудване. Всички нови условия бяха предварително съобщени на купувачите. Ние категорично не сме съгласни с подобни определения", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газовата връзка с Гърция е завършена 92% (ВИДЕО)
Газовата връзка с Гърция е завършена 92% (ВИДЕО)
ЦСКА 1948 раздаде подаръци в столично училище
ЦСКА 1948 раздаде подаръци в столично училище