НОВИНИ

Фон дер Лайен: Отговорът на ЕС ще е незабавен и единен

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:25, 27.04.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз също подготвя единен отговор. В Брюксел заседава координационната група по въпросите на газа. В най-скоро време ще бъде проведена среща на енергийните министри от страните от Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи решението на "Газпром" едностранно да спре доставките до клиенти в Европа като "поредния опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване" и като провокация на Кремъл.

"Нашият отговор ще е незабавен, единен и координиран. Полша и България ни информираха за ситуацията. И двете страни в момента получават газ от своите съседни страни", заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че плащането в рубли, което не е предвидено в договорите, представлява нарушение на санкциите, наложени от ЕС и по думите ѝ компаниите не трябва да прибягват до подобни плащания. Според нея с подобен ход Русия вреди сама на себе си и се лишава от доходи.

Урсула фон дер Лайен увери, че зависимостта на Европа от руски газ и нефт ще остане в миналото и се работи, за да се осигурят алтернативни източници на енергия. Тя припомни, че има споразумение със Съединените щати за допълнителни доставки на втечнен газ, работи се и за осигуряване на доставки и от други страни.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи в Туитър решението като "поредния агресивен едностранен ход на Русия". Обяви, че е във връзка с Матеуш Моравецки и Кирил Петков и увери: Ще продължим да се подкрепяме взаимно, като постепенно спираме руския енергиен внос."

В реч пред парламента полският премиер осъди опита на Русия "да шантажира" неговата страна чрез внезапното прекратяване на доставките на природен газ. По-рано Матеуш Моравецки увери, че страната му е подготвена.

Възстановено е нормалното газоподаване към Полша

"Полша се придържа към договореностите и вероятно Русия ще се опита да ни накаже по този начин. Както съм подчертавал много пъти Полша предварително се подготвяше за диверсификация на газовите доставки и за получаване на газ от различни доставчици, дори и преди пускането на Балтийския газопровод, ние ще можем да защитим нашата икономика, нашите домакинства, нашите граждани срещу подобна драстична стъпка от страна на Русия", допълни Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Моравецки посочи, че Полша има интерконектори с Чехия и Германия и терминал за втечнен газ на Балтийско море, запълнени са 76% от обемите на хранилищата за газ в страната, но на този етап не се налага да бъдат използвани тези запаси.

Полша разчита основно на въглища и делът на газа в енергийния ѝ микс е 9%. Русия осигуряваше 45% от потребявания в страната природен газ. Новият газопровод между Полша и Литва ще заработи от есента, а Варшава планира доставки и от Норвегия, както и с втечнен газ от САЩ и Катар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Супергерои в подкрепа на Украйна
Супергерои в подкрепа на Украйна
ПП: Позицията на Радев за въоръжаването на Украйна е позорна
ПП: Позицията на Радев за въоръжаването на Украйна е позорна