НОВИНИ

ПП: Позицията на Радев за въоръжаването на Украйна е позорна

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:15, 27.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
Политика
Слушай новината

От "Продължаваме промяната" определиха позицията на президента Румен Радев като позорна. Те увериха, че тяхното правителство няма да допусне да не се даде подкрепа срещу агресора. Те ще подкрепят даването на военно-техническа помощ на Украйна. Премиерът Кирил Петков е убеден, че тази коалиция няма да падне скоро.

"Продължаваме промяната" осъдиха с остри думи позицията на държавния глава за неизпращане на военна помощ за Украйна. Уточниха, че това не е разрив в отношенията, а са различни виждания какъв е българският интерес .

"Позицията на президента Радев, който твърди, че давайки оръжие на Украйна, продължаваме конфликта, е позорна. Позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да ѝ помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние, като партия, няма да допуснем. Никой тук не иска да води война, но ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар", каза Асен Василев.

"Виждаме една безпрецедентна агресия срещу България, икономическа. България беше сложена в списъка от вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, несъвместими със статута ѝ на посланик. Въпреки че България директно не е изпращала оръжия към Украйна, тези неща се случват", категоричен беше Асен Василев.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е също ясно, защото в този конфликт това, което виждаме е много ясна позиция от една страна - държавите сами да могат да определят как да живеят, как да устройват икономиката си, как да се управляват, в какви блокове да участват. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция на велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци. България не е и няма да бъде васален придатък", каза още Василев.

От ПП заявиха, че ще защитават българския интерес, суверенитет и независимост и затова няма да балансират, когато виждат агресия.

"Ние решихме, че като партия ПП ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна и това е нашето истинско желание като партия и това ще бъде и нашето гласуване в парламента следващата седмица", каза Петков.

За износа на оръжие Петков каза, че комисията в Министерството на икономиката изпраща продукцията във всички страни с договори, като повечето договори са подписани преди войната. Сега се изпълняват част от тези поръчки. Всичките договори, където са изпращани оръжията, са със страни в ЕС, членки на НАТО и другите традиционни пазари на България, всеки се опитва да се заиграва с тази тема, каза Петков.

На въпрос как ще продължат да работят в коалицията след всички скандали в нея от "Продължаваме промяната" отговориха, че залагат на уважението и работа в името на българския интерес, който ги обединява.

"За жалост на всички, които много се надяваха това да приключи много по-рано, успяваме, да с кризи, със скандали, с различни виждания, с различни начини на комуникация, но до този момент успяваме да напредваме и ето то не беше февруари месец ще падне правителството, март ще падне правителството, април ще падне правителството, сега май ще падне правителството, а то не пада. Тук важното е да имаме уважение един към друг коалиционните партньори", каза Кирил Петков.

Решенията обявени днес са след първия изпълнителен съвет на учредената преди 13 дни партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен: Отговорът на ЕС ще е незабавен и единен
Фон дер Лайен: Отговорът на ЕС ще е незабавен и единен
Ига Швьонтек се оттегли от турнира в Мадрид
Ига Швьонтек се оттегли от турнира в Мадрид