НОВИНИ

Румен Радев: Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
13:11, 27.04.2022
7923
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев с остра критика към действията на управляващите. Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за страната се увеличава във всички измерения. Държавният глава се обяви категорично против военна помощ за Украйна. Призова правителството да отговори на въпроса: Защо само България и Полша са със спрени газови доставки? И чии интереси обслужва. Румен Радев настоя за ясни доказателства, че правителството се води от българския национален интерес.

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва – техните или нечии други и е крайно време да докаже, че отстоява българския суверенитет и работи в полза на него. Това заяви президентът Румен Радев преди да замине на официално посещение в Испания.

Кирил Петков: Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани

Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за страната се увеличава във всички измерения. Държавният глава посочи, че неслучайно отдавна призовава за внимателно и отговорно отношение на българските власти към този конфликт, който влияе пряко върху благосъстоянието и живота на българите.

Александър Николов: Газовите количества са гарантирани минимум месец напред

"Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни това на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва това. Правителството трябва да отговори на много въпроси - защо само на България и на Полша се спира газът? Спира ли се газът на Австрия и Германия и те как плащат и как гарантират своята сигурност? Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция? Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Да, ще намерим алтернативно решение, но това значи време, средства, по-високи цени и рискове за доставките." - каза президентът.

По думите му това, което става с газа, ще е истински тест за европейската солидарност и ще покаже дали ЕС ще помогне и как на най-зависимата енергийно и най-бедната европейска държава.

Фон дер Лайен: Русия използва газа като инструмент за изнудване

Президентът се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев.

Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, заминава за Украйна

"Категорично "не" на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение.", каза президентът.

По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна Румен Радев призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи.

Румен Радев подчерта още, че изграждането на допълнителната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на управлението на ГЕРБ, не е в интерес на България.

"Аз многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лв., платени от нашия бюджет обслужват не българския интерес, а интересът на други държави, които безплатно транзитират през наша територия." - посочи той.

Вижте още в репортажа на Карина Караньотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Дафовска подаде оставка като президент на федерацията по биатлон
Екатерина Дафовска подаде оставка като президент на федерацията по биатлон
Ива Иванова продължава с доброто си представяне на турнир от ITF в Истанбул
Ива Иванова продължава с доброто си представяне на турнир от ITF в Истанбул