НОВИНИ

Кирил Петков: Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
12:20, 27.04.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
живо кирил петков бъдат намалени подаванията газ нито бъдат ограничавани
Слушай новината

"Искам да уверя всички български граждани да бъдат спокойни. От поне месец имаме план за гарантиране на количествата. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани. Имаме ясен план откъде ще дойдат другите доставки. Говорим и с Европейската комисия, защото това е не е, както "Газпром" се опитва да го изкара - проблем между "Газпром" и България, а е проблем между "Газпром" и ЕС", заяви министър-председателят Кирил Петков след края на заседанието на Министерски съвет.

Румен Радев: Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва

Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел, за да договорят точни стъпки за действие, които вече са планирани, допълни Петков.

Фон дер Лайен: Русия използва газа като инструмент за изнудване

Той обяви, че очаква общ отговор от страна на ЕС за спрените доставки и е получил изрично уверение за това от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Енергийният министър Александър Николов потвърди, че газовите доставки вече са физически спрени, а платените от България средства за тях - преведени обратно към нашите сметки. Николов отказа да даде детайли за конкретните планове за алтернативни доставки, защото те включват търгове, които са в процес.

Александър Николов: Газовите количества са гарантирани минимум месец напред

Причината за спирането на газовите доставки от страна на Русия е желанието газът да се плаща в рубли през трети страни, което нито гарантира доставките, нито българските средства, посочи премиерът Кирил Петков.

"Газпром" спира доставките на газ за България

"Ние няма да дадем този тип шантаж да бъде използван. Отделно от това правим пълен преглед на договорите с "Газпром" не само за доставки, но и за транзит през България", заяви Кирил Петков.

Той допълни, че тази сутрин отново е разговарял с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който го е уверил, че строежът на газовата връзка с Гърция върви по план и през юни се очаква тя да е готова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ицо Хазарта: Русия ни каза: Вашият народ не ни интересува, искаме да свалим правителството ви на всяка цена
Ицо Хазарта: Русия ни каза: Вашият народ не ни интересува, искаме да свалим правителството ви на всяка цена
Какво е "Паненка" и кои футболисти са я използвали?
Какво е "Паненка" и кои футболисти са я използвали?