НОВИНИ

Александър Николов: Газовите количества са гарантирани минимум месец напред

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:58, 27.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Газовите количества за България са гарантирани минимум един месец напред, което не означава, че след този период ще има проблем с оглед на спирането на доставките от Русия. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му Българският енергиен холдинг е осигурил непрекъсваемост на алтернативните доставки на газ и не следва да очакваме ограничителен режим.

"Газпром" спира доставките на газ за България

"Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие. С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава на каквато и да е цена, пред който и да е търговски контрагент", заяви енергийният министър Александър Николов.

Газовият ден започва в 9.00 ч. сутринта, така че предстои да стане ясно дали доставките физически ще спрат, уточни той. Енергийният министър категорично отхвърли възможността България да спре преноса на газ към Сърбия и Унгария.

"България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави", заяви Николов.

Късно снощи стана ясно, че "Газпром експорт" е изпратил съобщение, че спира от днес газовите доставки за България заради отказа на страната ни да заплаща синьото гориво в рубли.

Лена Бориславова за спирането на газа: Няма основания за притеснение

Енергийният министър посочи, че на 1 април страната ни е получила писмо от "Газпром" с нови условия за разплащане на доставките. Българските власти са поискали разяснения, но такива не са получени. Направен е и правен анализ на руското искане за промяна в начина на плащане. Анализът е показал, че изпълнението му крие редица рискове за България: не е гарантиран обменния курс, по който да се превалутират плащанията; страната ни би изгубила контрол върху парите си; липсват гаранции, че страната ни ще получи заплатените от нея количества синьо гориво.

Настимир Ананиев, ПП: Нямам притеснения за спрените доставки, правителството е подготвило алтернатива

"Какви са изводите - България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по съществуващия договор, плащанията са регламентирани в американски долари, разполагаме с всички документи, доказващи, че сме платили за април. Неизпълнението на доставките поставя "Газпром" в текущо неизпълнение на договора. България спазва позицията на ЕС във връзка с наложените санкции срещу Русия. Оставаме в комуникация с ЕК и по-късно днес ще се обмислят следващите стъпки. От вчера в същата ситуация са Полша и Литва", посочи енергийният министър.

Теменужка Петкова: Това некомпетентно правителство поставя на риск енергийната ни сигурност

Той поясни, че още от началото на април ръководството на Българския енергиен холдинг е предприело всички мерки за подсигуряване на газовите количества у нас. Те включват преустановяване на черпенето на газ от хранилището в Чирен и търсенето на алтернативни доставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Булгартрансгаз”: На този етап доставките на руски газ за България не са прекъсвани
„Булгартрансгаз”: На този етап доставките на руски газ за България не са прекъсвани
Карим Бензема гони рекорд на Кристиано Роналдо в ШЛ
Карим Бензема гони рекорд на Кристиано Роналдо в ШЛ