НОВИНИ

Кирил Петков за спирането на руския газ: Българското правителство е подготвено, имаме план за алтернативни източници

Александър Марков
от Александър Марков
10:00, 27.04.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Българското правителство е подготвено, има план за алтернативни източници. Няма да бъде спирана доставката на газ към консуматорите. Спирането на газа е грубо нарушения на договора и шантаж, каза Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание.

Вижте и още във включването на Александър Марков.

“Газпром” е заявил своето намерение за спиране на доставките на газ и тук заявявам: първо, българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, план за алтернативни източници. Спирането на газа от “Газпром” е изнудване и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли. Ние няма да се поддадем на подобен рекет. Преглеждаме всички договори с “Газпром”, включително и за транзит, защото едностранно действие на изнудване е неприемливо. След милиардите за “Турски поток” и действията на ГЕРБ - нямаме 3 млрд., имаме джип “Аркат” в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме диверсификация. Радвам се, че през последните четири месеца поставихме акцент на газовата връзка с Гърция. Тази сутрин се чух с премиера Мицотакис. Той потвърди, че всичко върви по план. Юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Говорих и с г-жа фон дер Лайен, според която едностранно нарушаване на договора между “Газпром” и България е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Искам да уверя всички български граждани да са спокойни, има ясен план, европейският отговор ще е общ. Вече сме готови с точните стъпки и във втората част на заседанието министърът на енергетиката ще ни уведоми", каза Кирил Петков.

"Газпром" спира доставките на газ за България

Днес премиерът Кирил Петков и представители на управляващата коалиция заминават за Киев.

Делегацията на управляващата коалиция заминава за Киев

Българската делегация ще лети до Полша, а оттам е осигурен нощен маршрут към украинската столица. В Киев делегацията ни ще предаде каски и бронежилетки, които българското правителство е обещало на Украйна.

Очакванията на премиера са представителите на управляващата коалиция, които ще пътуват до Киев, да се запознаят с реалната ситуация в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Газпром" преустанови доставките на газ за България и Полша
"Газпром" преустанови доставките на газ за България и Полша
Шефът на комисията по стокови борси и тържища: Поскъпването ще продължи докато не се успокои енергийният пазар
Шефът на комисията по стокови борси и тържища: Поскъпването ще продължи докато не се успокои енергийният пазар