НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, ще бъде много голяма грешка

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 27.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Предвижда се премахване на хартиените рецепти от 1 май и заместването им с електронни. Мярката не се посреща еднозначно от пациентите и от лекарите. Екипите на Спешна помощ ще носят компютри или таблети. Другата реформа, която управляващото мнозинство предлага, е да се промени ролята на личния лекар.

"Електронни рецепти се издават много отдавна в България, това вече не е проблем за общопрактикуващите лекари", заяви в "Денят започва" д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз.

Проблем е задължителното преминаване към този тип рецепти, това няма да може да се случи, подчерта д-р Брънзалов.

И посочи като причина, че рецепта се получава след преглед от лекар, а се получава в аптека, но този преглед може да бъде осъществяван на много места, никой лекар не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния подпис и където и да преглежда пациенти, да издава само електронни рецепти.

"Надявам се, че ще се прояви разбиране и ще се въведе този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата варианта. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде много голяма грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена наредбата в този ѝ вид", подчерта д-р Брънзалов.

Електронна рецепта може да се издаде при всякакъв вид преглед, който е регистриран в Националната здравна информационна система. Но когато няма необходимата техника за издаване на такава, няма как да бъде издадена и тя трябва да бъде написана, както се е писала до този момент.

Какво още каза той вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул и Виляреал с поглед към финала в Шампионската лига
Ливърпул и Виляреал с поглед към финала в Шампионската лига
Васил Велев за спирането на руския газ: Може да се стигне до фалити на редица предприятия
Васил Велев за спирането на руския газ: Може да се стигне до фалити на редица предприятия