НОВИНИ

Турските стоки изместват тези с българско производство в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 27.04.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Магазините за хранителни продукти, зеленчуци и домашни потреби в Благоевград масово внасят и продават стоки от Турция. Каква е причината - провери екип на БНТ.

Таня Ферева е управител на хранителен магазин в Благоевград. Тя зарежда стока от Одрин и казва, че през последните две години турските продукти изместват продажбата на българските заради разликата в цената и качеството.

„Търсят се баклавите, корите - хубавите домашни кори за баница, за баклава. Купуват се сирената, кашкавалите, маслото, десертите им. Има разлика в порядъка на 3 до 6 лева, зависи от продукта, но има. Турските в момента са по-евтини от българските“, казва тя.

„Идеално качество - и сиренето много хубаво, на истинско сирене, маслото още не съм го отворила, но другото много хубаво“, споделя Йорданка, клиент.

Магазините за домашни потреби също предлагат предимно турска стока. Проблем за българското производство обаче се оказва и липсата на заводи, от където търговците да зареждат стоките.

„Нерентабилно става да се произвежда стока в България в момента, защото явно цените на самите суровини са много по-скъпи от тези в Турция, например. Но пък качеството на турската стока е приемливо и много хубаво“, казва Радослав, продавач

„Наистина е жалко, защото живеем в България, а трябва да купуваме непрекъснато други неща“, споделя Даринка, клиент.

Турските и гръцките продукти са предпочитани и на пазара за зеленчуци.

„Аз може и да докарам и българска стока, не е проблем, кой ще я плати тая стока? 4,20 лв. е в Дамяница изкупната цена на краставицата българската. 4,20 аз да я залагам, трябва аз 50 стотинки за мене и колко става – близо 5 лв. 7 лв. са розовите домати в Дамяница. На тия 7 лв. аз 1 лв. трябва да слагам. Ако хвърля от тях, що става - 8 лв. няма шанс да се продават“, изчислява Стоян Александров, търговец.

„Българското си е хубаво, но като дават сега примерно краставици 3,50 - 4 лева, това е много за нас. Докато има по-евтинки, тука от къде ги внасят краставиците не знам – 1,50 до 2 лв., по-нормална цена за нас“, казва Димитрина, клиент.

Във всички сектори обаче търговците отчитат отлив на клиенти през последната година. Обясняват си това с ниските заплати и значителното поскъпване на продуктите.

Аксения Ангелова / Любомир Панков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша е последният съперник на юношите на България за Евро 2022
Полша е последният съперник на юношите на България за Евро 2022
Фон дер Лайен: Русия използва газа като инструмент за изнудване
Фон дер Лайен: Русия използва газа като инструмент за изнудване