НОВИНИ

В "Светът и ние": Специалният пратеник на Великобритания за Западните Балкани

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 27.04.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Балкани
Слушай новината

Руското правителство обвини Обединеното кралство, че "провокира" Украйна да атакува руска територия. Москва каза, че е готова да удари "центрове за вземане на решения" в Киев заради присъствието на западни съветници в тях. Реакцията идва след като министърът на отбраната на Великобритания каза, че "не е непременно проблем" за Украйна да използва доставено от Обединеното кралство оръжие срещу военни цели в Русия.

Какво казва официален Лондон за ситуацията на Западните Балкани в контекста на войната в Украйна?

За "Светът и ние" Николай Кръстев разговаря със Стюарт Пийч, специален пратеник на Великобритания за нашия регион.

Тревожите ли се за ситуацията на Западните Балкани и как изглежда тя в светлината на руската инвазия в Украйна?

Стюарт Пийч: Благодаря за въпроса. Великобритания продължава да осъжда незаконната война на Русия, бруталността, която наблюдаваме на място в Украйна. Тази война е незаконна и не бива да позволяваме проблемите със сигурността в Украйна да се разпространят на Западните Балкани. Много сериозен въпрос е да се постараем това да не се случи.

Напоследък наблюдаваме задълбочаване на напрежението в държавата Босна и Херцеговина. Защо 26 години след войната отново се говори за разделение и етническо прочистване. Какво мислите по този въпрос?

Стюарт Пийч: Политиката ни е последователна - осъждаме всякакви опити за отделяне в рамките на автономните области в Босна и Херцеговина и продължаваме да подкрепяме националните институции и националното единство.

Виждаме, че Москва все повече подкрепя босненските сърби. Какво според вас показва това?

Стюарт Пийч: Наблюдаваме активна дейност на Русия в целия Балкански регион. Това се вижда в много страни. Това е особено видимо, както и Вие споменахте, е в Босна и Херцеговина. И ние продължаваме да подкрепяме както законното и легитимно правителство на Босна и Херцеговина, така и по-специално институциите - въоръжените сили, полицията и върховенството на закона. Всяка подривна дейност на когото и да било срещу тях се отразява лошо на народа на Босна и Херцеговина.

Г-н Додик, лидерът на босненските сърби, казва, че трябва да се разговаря за някакво пълномощие във връзка със ситуацията в Босна.

Стюарт Пийч: Г-н Додик има право на свое собствено мнение, но ние трябва да запазим и да поддържаме единството на държавата Босна и Херцеговина. А това означава да подкрепяме настоящите институции, особено тези които осигуряват работата на правителството на Босна и Херцеговина в полза на народа на тази страна.

Възможно ли е войната в Украйна да се прехвърли към Западните Балкани?

Стюарт Пийч: Това не трябва да се случи. Разбира се, има рискове, има повишени рискове за сигурността на целия европейски континент. Но сега трябва да проявим солидарност и да подкрепяме мира. Всички ние в целия регион, в целия наш континент.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 раздаде подаръци в столично училище
ЦСКА 1948 раздаде подаръци в столично училище
Отлагат електронната рецепта?
Отлагат електронната рецепта?