НОВИНИ

Асен Василев: Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, приключи

асен василев мачът опитва казва правим приключи
bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 27.04.2022 (обновена)
6585
Чете се за: 08:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме промяната" е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима, свободна и просперираща България, каза премиерът Кирил Петков на пресконференция на партията, на която участват вицепремиерът Асен Василев и членове на Изпълнителния съвет на ПП.

По думите на Петков има много политически и икономически кръгове у нас, които защитават руските интереси. "ПП ще бъде партия, която ще защитава само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство", добави Петков. Той определи реакцията на Русия със спирането на газа като "изнудване". "България няма да изпълни нито едно искане, което е извън договор. Никой не може да изнудва България, независимо каква позиция има", каза премиерът.

Вицепремиерът Асен Василев заяви, че българският интерес е да можем да доставяме отвсякъде, да няма един доставчик, който да ни изнудва. Правителството е готово с план Б и започват да купуват от второто най-евтино място.

Вижте цялата пресконференция тук:

Според Василев газът е спрян първо на Полша, България и Литва, защото такъв е календарът с плащанията. Нито една държава в ЕС не е платила до момента.

"Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за "Турски поток" и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация", каза Петков. Той още веднъж повтори, че през юни ще бъде готова гръцката връзка.

"Взимаме ясна позиция в конфликта във войната в Украйна, каза още той и не се опитваме да балансираме, където виждаме ясна агресия. Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна", каза още той.

Вицепремиерът и съпредседател на ПП Асен Василев каза, че спирането на подаването на газ е едностранен акт, с който е нарушен договорът между "Газпром" и "Булгаргаз". "Булгаргаз"са си направили плащането по договор, но газът е спрян, въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една некоректна страна по този договор. Това не ни учудва, каза Василев, като напомни, че същият проблем сме имали и през 2009 г. и през 2014 г.

Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още февруари, допълни още той.

През т.нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година, плюс 2 млрд, ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконекторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд. Имаме достатъчно резервиран капацитет от втечнен газ, уточни той.

"Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията", каза Василев.

В момента няма намалено потребление към българските потребители. Имаме кораб, който разтоварва в Гърция и газът стига до нас без проблеми, добави Василев.

Проблем с физическите доставки на газ няма. Щетата за всички, които плащаме газ е между 500 000 и 1 млн. лева на ден, каза още той.

В момента България няма проблеми с доставките на газ, газът, който доставяме идва на цена, която е по-висока в момента с 20%. Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, по която доставяхме с "Газпром", добави Василев. Говорили сме с Гърция и Италия за доставките на газ, така че това, което може да влезе в южнана посока 20 млрд. куб.м и да тръгнат към Сърбия и Унгария. Утре имаме срещи в Брюксел, съобщи Василев.

Имаме резервиран капацитет в Гърция, както и на турските терминали, имаме достатъчно капацитет на втечнен газ, който можем да доставим. Имаме няколко доставки, за да имаме готовност за такава ситуация. Най-скъпата цена на газ към момента е ако купуваме индивидуално, възможно най- лошият сценарий е 20%, каза още Василев. Не сме спрели газа от Турския поток, изпълняваме си договора. Предстои решение на ЕС дали да наложи форсмажорно обстоятелство по отношение на руската агресия, добави Василев.

Петков уточни, че цената, която имаме по договор с азерския газ е 4.5 пъти по-евтина от пазарната.

"Виждаме една безпрецедентна агресия срещу България, икономическа. България беше сложена в списъка от вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, несъвместими със статута ѝ на посланик. Въпреки че България директно не е изпращала оръжия към Украйна, тези неща се случват", категоричен е Асен Василев.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е също ясно, защото в този конфликт това, което виждаме е много ясна позиция от една страна - държавите сами да могат да определят как да живеят, как да устройват икономиката си, как да се управляват, в какви блокове да участват. От другата страна на този конфликт живее цялата концепция на велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци. България не е и няма да бъде васален придатък", каза Василев.

Той определи позицията на президента Радев, който твърди, че давайки оръжие на Украйна, продължаваме конфликта като "позорна".

"Позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и че трябва да помогнем на Украйна да победи в този конфликт. Защото алтернативата е първо Украйна, а след това и цяла Източна Европа да станат васални придатъци, което това правителство и ние като партия, няма да допуснем. Ако някои ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар", каза Василев.

Кирил Петков заяви, че ПП ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна и така ще гласуват в парламента следващата седмица.

Снимки:БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое стартира „Да играем футбол в училище“
Берое стартира „Да играем футбол в училище“
Виктория Томова се класира за втория кръг в Истанбул, Шиникова отпадна
Виктория Томова се класира за втория кръг в Истанбул, Шиникова отпадна