НОВИНИ

Газовата връзка с Гърция е завършена 92% (ВИДЕО)

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:06, 27.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Проектът за доставка на алтернативен природен газ чрез газовата връзка с Гърция е завършен 92% и ще бъде работещ за новия отоплителен сезон. Това обясни за "По света и у нас" Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна.

Остава да се довърши изграждането на газоизмервателните станции в Стара Загора и Комотини, хидротестове и сертифициране, след което по тръбата ще преминават 3 млрд. куб. метра синьо гориво - количество достататъчно да задоволи нуждите на страната.

Вижте как изглежда интерконекторът с Гърция

Историята на проекта за свързване на газопресноните мрежи на България и Гърция започва преди 13 години - месеци след като Русия спря за дни в началото на януари природния газ към България.

На 24 април 2009 г. е подписан Меморандум за изграждането на междусистемна връзка България - Гърция.

Първата копка е направена през месец май, но десет години по-късно. Интерконекторът се строи от консорциум между БЕХ и и гръцката "Ай Джи ай Посейдон".

На българска територия газовата връзка е с дължина от 140 км. След няколкократно удължаване на строителството проектът, трябваше да бъде завършен през есента на миналата година. Пандемията допълнително забави дейностите. Сега очакванията са до няколко месеца експлоатацията да започне.

Интерконекторът с Гърция е почти готов над 90%. Остава да се тестват нагревателните станции в двете страни.

"Към днешна дата проектът е изграден 92%. Цялата линейна част е завършена тръбите са заварени, положени. Изпълнени са успешно хидротестовете и трасето е обратно засипано. Вече се изпълнява рекултивация. Строителите възстановяват горния почвен слой, така че земята да бъде отново обработваема. Накратко хидротестовете са направени и на линейна част и на крановите възли, които бяха закъснели и февруари дойдоха при нас, но вече са хидротествани. Това, което ни остава да се хидротества, са двете нагреватрелни станции - Стара Загора и Комотини, което очакваме да се свърши в края на юни", каза за БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна.

Газоизмервателната станция в Стара Загора е почти завършена, но тази в Комотини, която е два пъти по-голяма е готова близо 70%. Строителят уверява, че изграждането ще приключи до края на юни.

А след проверките и сертифицирането на интерконекторната връзка ще започнат и доставките на синьо гориво, но дали сроковете биха могли да се съкратят.

"При ситуация като тази днес и това ще бъде възможно. Разбира се предпочитаме да се уверим, че съоръжението работи и че измерваме газа по начин, който не ощетява нашия газопровод. Тоест тази връзка ние предпочитаме да сме тествали всички секции", каза Георгиева.

По тръбата ще постъпва пълният обем от азерски газ, но е възможна доставка на втечнен газ от Съединените щати, Катар, Египет и Израел.

"По газпровода ще постъпват целите количества по договора с Азербайджан, но не само има сериозен интерес и възможност за пренос на газ от много други държави в региона. Интерконекторът реално ще бъде връзката на България с южния газов коридор. Това е единственият газопровод, който е свързан с трансадриатическия газопровод именно ресурс или газ, който идва от каспийския регион. Ще има достъп до всички съществуващи и планирани терминали за втечнен природен газ", каза Георгиева.

Капацитетът е 3 млрд. куб.м - количеството може да отговори почти изцяло на нуждите на страната, но може да бъде увеличен още.

"От особена синергия България и IGB е с планирания терминал край Александруполис. Там говорим за много малко км ни делят. Така, че колкото по-бързо той заработи, толкова по-бързо и сериозно ние ще напълним капацитета, който е 3 млрд. куб.м. Дефакто това е почти потреблението на цяла България, но това, което виждаме като индикации на международната обстановка, считаме че е добре дори да мислим за увеличаване на този капацитет от 3 на 5 млрд. и водим такива преговори с БЕХ", каза Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков назначи двама заместник-министри
Кирил Петков назначи двама заместник-министри
Русия с предупреждение и към други страни от ЕС
Русия с предупреждение и към други страни от ЕС