НОВИНИ

Специално за "Светът и ние": Външният министър на Косово Доника Гервала

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 27.04.2022
Чете се за: 07:50 мин.
Балкани
Слушай новината

Доника Гервала, външният министър на Косово анализира реалностите в региона специално за "Светът и ние". С нея разговаря Николай Кръстев.

Г-жо министър, как виждате развитието на процеса в Западните Балкани в контекста на войната в Украйна?

Доника Гервала: Мисля, че войната показа на всички онова, което би трябвало да знаят отдавна, защото началото на събитията в Украйна не е от днес, не е и от тази година. Началото им беше поставено още през 2014 г. и оттогава страните от Западните Балкани са наясно със ситуацията. И сега, когато в Украйна има война, когато Русия проявява агресия спрямо своята съседка и отрича нейното съществуване, бих казала, че това дава още по-ясна представа тук на Балканите за положението, в което се намираме. Ние, в Косово, още от първия ден, се приобщаваме напълно към санкциите на Европейския съюз и Съединените щати. Предприехме и някои допълнителни мерки, които можем да си позволим, като малка страна със скромни възможности. Така че приканваме международната общност и Европейския съюз да изпратят силни послания към всички страни, които не го направиха.

Виждаме, че Сърбия продължава да се превъоръжава с руски оръжия. За какво е индикация това?

Доника Гервала: Знаете ли, в първата година от мандата на президента Вучич са били проведени две съвместни военни учения, а миналата година те са били сто. Така че това е продължение на заплахите към съседните държави на Балканите, защото да, Русия е заплаха не само за Украйна, но и за нашия регион, за Западните Балкани и да, необходимо ни е Европейският съюз, Съединените щати, Обединеното кралство и всички други свободни и демократични страни да изпратят силно послание към Сърбия, че вече не е възможно да седи на два стола. Не можеш да се стремиш да бъдеш част от Европейския съюз и същевременно най-силният ти партньор да е Русия.

Някои анализатори сочат Босна и Херцеговина и Република Косово като слабо звено в целия процес. Съгласна ли сте с това?

Доника Гервала: Мисля, че Косово показа чрез резултатите и данни за миналата година, че има подобрение в областта на демокрацията, икономиката и прозрачността. Косово доказа, че е сериозен партньор на Европейския съюз и се нуждае от сериозна перспектива. И сега, когато осъзнаваме колко опасна може да бъде погрешната преценка на процесите и заплахите - виждаме го в Украйна - е належащо да се ускорят процесите не само за Косово, но за всички страни от Западните Балкани, които показаха, че тяхна цел са европейските ценности и принципи в собствените им страни.

Преговорите между Прищина и Белград са в застой. Защо е така?

Доника Гервала: Трудно е, защото ние участваме в този така наречен процес на „брюкселски диалог" от дълги години, не от вчера. Новото правителство на Косово, избрано миналата година, показа, че сме сериозни в опитите си да намерим окончателно решение със Сърбия, но то ще трябва да се отчете действителността на Балканите. А действителността е, че Косово е независима и суверенна държава. Няма как да се пренебрегва тези действителност. И щом Сърбия го признае, ще е по-лесно да върви този диалог. Това е формулировка не само на Косово, това са думи и на президента на Съединените щати, това е формулировка на Германия, на много държави членки, както и на българското правителство. Когато участвате в диалог, е необходимо не само да се появите за ръкостискания и снимки, а и да се отнасяте много сериозно към опитите да се намери решение. И то трябва да дойде и от двете страни. Не е достатъчно само Косово да се стреми към него.

Какво е окончателното решение?

Доника Гервала: Да се признае реалността, което означава да се признае независимостта на Косово, така че ние също да можем да признаем Сърбия, а след това да се намери решение на всички по-малки двустранни проблеми, технически въпроси, които ни спъват. Да може нашият регион да има по-добра възможност за разширяване, за засилване на сътрудничеството и така да се доближим до Европейския съюз.

Г-жо Гервала, защо нормализирането на отношенията между Белград и Прищина е толкова сложно? Имате много специфична история, но какво бихте казали като министър?

Доника Гервала: Вие знаете, че се сблъскахме с брутална война през 90-те години и аз съм напълно приемам, че политиката трябва да е насочена към бъдещето. И същевременно винаги обяснявам на нашите партньори и съюзници, че проблемът ни със Сърбия не касае миналото, а настоящето, начинът по който те се държат сега. В Сърбия има правителство, има президент, които до този момент не са се дистанцирали от политиката на геноцид на Слободан Милошевич на Балканите. Би било добра стъпка, ако кажат: „Добре, не можем да променим миналото, но можем да променим сегашното и бъдещото си поведение". Ето това е необходимо! Никой - нито Александър Вучич, нито друг от сръбското правителство, досега не се е извинил за престъпленията, които са извършени в Косово. А знаем от опита на Германия, че е необходимо първо да се изпратят послания към съседите, които сте нападали и избивали и едва тогава тогава би могло да има напредък.

Страхувате ли се, че войната в Украйна може да се прехвърли към Западните Балкани сега?

Доника Гервала: Не се страхуваме, но сме много обезпокоени, защото ни се струва, че Путин няма да спре с Украйна. Има различни сценарии. Вероятно е следващите цели да са Грузия и Молдова, но пък Путин може и да не направи първото нещо, което всички очакват от него. И второто възможно огнище би било Балканите. Ще видим какво ще се случи през юни в Босна и Херцеговина, дали сепаратистите, с подкрепата на Москва и Белград, ще предприемат нови стъпки. А промяната на границите на Балканите винаги е означавала война. Така че не се страхуваме, но сме много предпазливи по отношение на рисковете, свързани с този подход на Сърбия като посредник на Русия. И много се надяваме, че международната общност, силно ангажирана със случващото се с Украйна, няма да забрави да изпрати правилните и силни послания към Белград.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишен датчанин отстрани Зверев във втория кръг в Мюнхен
18-годишен датчанин отстрани Зверев във втория кръг в Мюнхен
Кирил Петков назначи двама заместник-министри
Кирил Петков назначи двама заместник-министри