НОВИНИ

ВиК дружества искат драстичен скок на цената на водата с над 30%

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:29, 10.05.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Драстични повишения в цената на водата с до 45% на места в страната. Това искат част от ВиК дружествата, които се оплакват от недофинансиране.

Значителен скок в цената на водата искат ВиК дружествата в Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово и Троян. Исканите увеличения са за над 30% процента. Във Велико Търново цената ще скочи от 2.38 лв. на 3.46 лв.

"Водата на територията на област Плевен от 2.95 лв. ще стане 4 лв. Основните причини за ръста на цената на водата са повишените цени на ел. енергията, повишените цени на консумативите по поддръжка на водопреносната мрежа, ръста на минималната работна заплата наложените от ВиК - Плевен инвестиции в модернизирането на мрежата през следващия период от 5 години. И не на последно място това, че се очаква повишение на цената на водата от ВиК - Ловеч от което ВиК Плевен купува вода за водоснабяването на Плевен", каза инж. Климент Тодоров, управител ВиК - Плевен.

Сред останалите основания са: модернизирането на мрежата и очакваното повишение в цената на водата, което дружеството закупува от съседното ВиК - Ловеч, обяснява още Тодоров.

От синдикат Водоснабдител напомнят и за тежкото финансово състояние на дружествата в края на миналата година.

"ВиК операторите във връзка с повишените цени на ел. енергията бяха поставени в невъзможност да посрещат тези разходи и бяха пред фалит в края на м.г.", каза Мариян Бухов, председател на синдикат "Водоснабдител".

Според енергийния експерт Петко Ганчев проблемът идва от това, че дружествата купуват на свободния пазар, но продават към потребителите на фиксирани цени:

"Тоест те си купуват тока днес да речем на 40 - 50 ст. условно казано, а на нас ни го продават на 20 защото сме на регулиран, но по взети решения скоро и ние ще бъдем на свободен пазар - битовите абонати. И на практика ВиК-то понеже е във фалит няма кой да му върне парите, държавата не иска да върне парите нали аз не ги защитавам едните или другите - те са принудени, те са икономическо дружество: купува-продава и при това положение на тях им се налага да вдигат цената на водата", каза Петко Ганчев, енергиен експерт.

Ръст в цената на водата обаче ще се окаже тежест за домакинствата. Омбудсманът също възразява на готвеното поскъпване.

"Драстично увеличение на цената на питейната вода на практика ще доведе до там хората, че няма да могат да си плащат сметките. Няма да могат да погасяват задълженията си, и по този начин ще задлъжнеят и това няма да подобри състоянието на ВиК сектора. Не на последно място един от основните проблеми, които редовно се поставя като нерешен от години е свързан с огромните загуби на вода, които се допускат от ВиК операторите най-често поради остаряла инфраструктура", каза проф. Диана Ковачева, национален омбудсман.

Крайното решение за цената на ВиК услугите ще бъде взето от Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание на 31 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалът на Евро 2024 ще се играе в Берлин
Финалът на Евро 2024 ще се играе в Берлин
Риск от глобална продоволствена криза заради руската агресия в Украйна
Риск от глобална продоволствена криза заради руската агресия в Украйна