НОВИНИ

От нашите пратеници в Украйна: Анализатори очакват атаките към Одеса да продължат

Александър Марков
от Александър Марков
18:29, 10.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

Пореден ракетен обстрел на Одеса. Един човек е загинал, има петима ранени, разрушен е голям търговски център, нанесени са сериозни материални щети на няколко други сгради. Според украинските власти, ударите са извършени от руските сили с ракети земя-въздух, изстреляни от анексирания полуостров Крим. Това е пореден ден, в който ключовият пристанищен град е обстрелван.

Междувременно от Киев в специално интервю за БНТ вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина призова за пълно европейско ембарго върху вноса на руски газ и нефт.

В интервю за БНТ: Вицепремиерът на Украйна призова за пълно ембарго на руския петрол и газ

Поредните ракети атака срещу Одеса са извършени снощи в 22.30 часа. Изстреляни са 7 ракети срещу Одеса, като са разрушени търговски център и депо близо до него. Местни хора свидетелстват, че часове наред са чували сирените, оповестяващи въздушна опасност, след което се е разнесъл гъст задушлив дим в центъра на града заради пожара, предизвикан от разрушенията.

Според анализатори с увеличаването на руското военноморско присъствие в Северозападното Черноморие се очаква атаките към Одеса да продължат.

"Търговският център беше място за отмора. Семейства с деца идваха тук. Пазаруваха, докато децата хапваха сладолед и играеха. Погледнете какво е направила ракетата - унищожила е напълно мирен, граждански обект", каза Генадий Труханов, кмет на Одеса.

"Оставаме с впечатление, че се използват стари модели ракети, вероятно произведени в съветски времена. Боеприпасите на врага вероятно са на изчерпване. Поразени са цивилни сгради, далеч от военни обекти", каза Наталия Хуменюк, говорител на оперативно командване ЮГ.

А в Киев хората в западните и северните райони започнаха постепенно да се завръщат в опит да възстановят живота си след няколкоседмични руски атаки и докато властите се опитват да разминират районите там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на младежта и спорта се срещна с Христо Стоичков
Министърът на младежта и спорта се срещна с Христо Стоичков
УЕФА одобри нов формат за европейските клубни турнири
УЕФА одобри нов формат за европейските клубни турнири