НОВИНИ

В интервю за БНТ: Вицепремиерът на Украйна призова за пълно ембарго на руския петрол и газ

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 10.05.2022 (обновена)
Чете се за: 11:47 мин.
Европа
Слушай новината

В специално интервю за БНТ вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина призова за пълно европейско ембарго върху вноса на руски газ и нефт.

Президентът Зеленски каза, че Украйна е показала, че е част от свободния свят и от обединена Европа. Вие обаче чувствате ли европейската подкрепа тези дни?

Олга Стефанишина: На първо място, като се сражават за ценностите, нашите войници и нашите хора се бият днес и показват тази съпротива, която всъщност ни дава на мен и на Вас възможността да стоим заедно под мирното небе на град Киев. Ние чувстваме тази солидарност. Ние усещаме чувството за солидарност, виждаме до каква степен правителствата на държавите от ЕС са посветени на подкрепата за Украйна с военна помощ, като подкрепят санкциите. Наистина е важно всички ние да обединим усилията си, за да спрем автократичните терористични действия, осъществявани в този момент в центъра на Европа. Така че тази подкрепа е налице.

Въпросът е дали тази подкрепа е достатъчна за Украйна, за да устои на тази инвазия и за да я отблъсне?

Олга Стефанишина: Подкрепата ще е достатъчна в деня, в който последният руски войник напусне територията на моята държава. До този момент, никоя подкрепа няма да е достатъчна.

Всички ние очаквахме Европейският съюз да договори шести пакет санкции срещу Русия, като дори постепенно спре да използва руски нефт. Някои европейски държави обаче се противопоставиха на това решение. Какво бихте желали да им кажете?

Олга Стефанишина: Принципно, Украйна настоява за налагането на пълно ембарго върху газа и нефта от държавите на ЕС от много време, от самото начало на тази война, тъй като посланието е наистина ясно и е заложено в официален документ на Руската федерация, според който газът служи като основен инструмент за геополитическо влияние и основен инструмент за финансиране на тероризма и военната агресия и убийството на цивилни в Украйна. Ние разбираме, че това решение е наистина сложно, но с оглед на стратегическата цел за отказ от газа като цяло до 2030 г., това решение е знак за солидарност, който не само спира агресията срещу Украйна, но и не оставя място за маневри за Русия да изнудва и използва инструментите в държавите им. Ние знаем, че държави като България, Словакия, Чехия и Хърватия и Унгария, са силно зависими от газта. Но това, което отчитаме при тези решения, са два елемента. На първо място, това са стратегическите санкции, спиращи войната в Украйна. На второ място, България и другите държави са подкрепяни от 27-членния съюз и съм сигурна, че те ще намерят решение, за да се уверят, че не се оказва политически натиск чрез газ от страна на Русия. Но така, че гражданите на Вашата държава и много други държави в целия ЕС да не страдат от липсата на ресурси.

Колко бързо ще протече ускореният процес на преговори между Европейския съюз и Украйна?

Олга Стефанишина: Ние сме много вдъхновени, тъй като сега знаем, че на база на данните от Евробарометър във всичките 27 столици на Европейския съюз, гражданите и хората подкрепят Украйна да бъде част от Европейския съюз. Ние се надяваме, че лидерите на тези държави, дори скептичните държави, ще чуят гласа на своите народи и ще вземат правилните решения, макар че политически повечето държави от Европейския съюз вече са обявили подкрепа за европейските стремежи на Украйна. И ние, като държава, сме направили най-доброто през последните осем години, за да се уверим, че сме подготвени да станем кандидат за ЕС. Така че се надяваме решението през юни, което очакваме, да бъде положително за моята държава и мога да Ви уверя, че сме направили най-доброто, за да се уверим, че сме подготвени за това.

Какви са основанията Ви да смятате, че те ще вземат решение през юни?

Олга Стефанишина: Времената се промениха значително. През тези два месеца цялата история се променя и ние си мислехме, че няма да има тежки санкции. Без това, ние няма да получим достатъчно оръжия. Но сега е налице срещата в Рамщайн и ние, като цяло, разбираме, че днес, на 9 май, президентът Байдън ще подпише закона за даване на оръжие заем-наем и е много вероятно споразумението за ембарго да е там. И самите ние сме пример за политически грешки, допуснати в миналото. Така че ние искаме да избегнем и Букурещ, когато решението за НАТО не беше взето, а само обещано, което доведе до три войни, две от които на нашата територия. Ангажиментът ни е там. Там е волята на нашия народ. Ние сме повече европейци и по-вдъхновяващи от много от онези, които ни очакват в това семейство. Така че ние сме позитивни, тъй като сега знаем, че това решение за статута на кандидат не изисква нищо освен политическата воля на лидерите, които са вече подкрепени от своите народи.

Това беше следващият ми въпрос за военната помощ. Вие казахте чрез Вашето видео участие в конференцията в София, че се нуждаете от оръжия. Получихте ли ги от запада? Достатъчно ли са?

Олга Стефанишина: Да, ние получаваме военна помощ. Решението за даване на оръжие назаем ще бъде изпълнено много скоро. Ние се надяваме, че Германия ще последва този пример и ще изпълни същата процедура за предоставяне на подкрепа със смъртоносни оръжия за украинските въоръжени сили. Сега е от съществено значение да се получат необходимите тежки оръжия бързо и в количеството, което ни е необходимо, докато са ни необходими, тъй като в момента руската армия концентрира много сериозни сили в източната и югоизточната част на Украйна. Има висока концентрация на военно оборудване на действащите въоръжени сили. Те имат достъп през Крим и руската граница. Така че колкото по-подготвени сме да защитаваме нашата територия, толкова повече възможности имаме, толкова по-малко войници ще умрат, толкова по-малко цивилни ще умрат, толкова по-малко градове ще бъдат под окупация. Това е нашата цел и ние сме сигурни, че следва да бъдем подкрепени колкото ни е необходимо и докато ни е необходимо.

Поддържате ли желанието си да се присъедините към НАТО?

Олга Стефанишина: Ние подадохме своята молба за членство още през 2008 г. и никога не сме я оттегляли. Така че тя е там и ако има решение на лидерите на НАТО, то може да бъде прието във всеки един момент.

Смятате ли, че скандинавските държави и Молдова следва да преразгледат своята политика за невключване в блокове и неутралитета си?

Олга Стефанишина: Това е тяхно решение, но Швеция и Финландия бяха много ясни и категорични в своята позиция и тази война и непровокираната военна агресия срещу цивилно население показаха, че няма възможност изобщо за неутралност на този свят. Така че тук не става дума за военните времена. Тук става дума за начина на живот и за това да се защитим. Съответно, тези държави са направили своя избор и аз се надявам, че решението ще бъде взето бързо, за да се избегне ситуацията с обещания, водещи до война, както, за съжаление, се случи с моята страна.

България не взе решение да изпрати оръжия на Украйна. Вместо това тя реши да ремонтира военна техника в България. Това удовлетворяващо ли е за Вас?

Олга Стефанишина: Ние разбираме сложността на вътрешната ситуация и дневния ред във всяка отделна държава и българският министър-председател съвсем скоро беше в Киев, и аз бях с него, също и в Буча. И той видя това със собствените си очи, видя, че принципно това са градове като София или други в България, които могат да бъдат засегнати от войната. Аз съм сигурна, че страната Ви прави много, за да помогне със средствата, които са налични на този етап, и ние се надяваме, че вземането на стратегическо решение и подкрепата за консенсуса за ембарго върху газа и нефта ще бъдат стратегически за защитата на моята държава и за съкращаване на срока за постигането на победа, но ще бъде и стратегическо решение за България да се освободи от всякакво политическо влияние, всякакво изнудване и да се върне в семейството на солидарните 27 нации, което вече гарантира, че тази държава няма да бъде оставена без ресурси за своите граждани.

Въздушни удари в Одеса: Има жертви и разрушения (СНИМКИ)

Специалните пратеници на БНТ Александър Марков, оператора Станислав Златев и видеотехника Тодор Илиев са в Киев, откъдето показват последствията на войната.

Днес те се включиха от предградието Петропавловска Борчахивка, където също има сериозни разрушения от ракетните обстрели. Унищожени са предприятие за автомобилни гуми и търговски център като от експлозията се разтопил метала по конструкциите им, а ударната вълна е засегнала и околните сгради.

Тази нощ в Киев е преминала сравнително спокойно, а хората лека-полека започват да се завръщат в града, следвайки призива на местните власти, предават още пратениците ни.

Още подробности вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владо Николов: Когато децата те правят щастлив
Владо Николов: Когато децата те правят щастлив
Водещи от БНТ се включиха в инициативата „Походът на книгите“ (Снимки)
Водещи от БНТ се включиха в инициативата „Походът на книгите“ (Снимки)