НОВИНИ

Бизнесът в Пловдив на протест - не одобрява устройствените планове на града

bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 10.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив десетки представители на бизнеса обсадиха сградата на областната управа с искане за оставка на областния управител Йордан Иванов. Напрежението сред предприемачите е заради върнатите от него 12 решения на Общинския съвет за изменение на Подробни устройствени планове, което според бизнеса спира инвестиционните дейности в града. За да изясни ситуацията в Пловдив пристигна министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Законни ли са подробните устройствени планове, които Общинският съвет в Пловдив одобрява в ситуация на неприети окончателно изменения на Общия устройствен план на града?

Липсата на еднозначен отговор на този въпрос породи сериозно напрежение между бизнеса и властта в Пловдив.

Строителни инвеститори заплашват с протести, ако работата им бъде блокирана заради неизяснения казус. Ще се търси консенсус по въпроса.

"Всичко, което се случва днес тук, е основано на лъжа, аз съм действал законно. Лъжа е, че се спират инвестиции в града, че няма да се правят пътища и детски градини, това е политическа атака от общината", заяви в "Денят започва" областният управител Йордан Иванов.

Според предприемача Симеон Пищалов е необходима нормална комуникация между бизнеса и управата на града. Продължаваме да искаме оставката на областния управител, каза още Симеон Пищалов.

"Не може областният управител да дава тълкувание заради това, че е от групата на "Да, България". Целта е да се търси политическо израстване на партията и съответно да кажат - ние спряхме презастрояването в града", добави Илиян Филипов, строителен и транспортен предприемач.

"Най-важното послание, което отправям е, че няма пречки да се процедират подробни устройствени планове - стига общинският съвет да реши това. Само и единствено в тази хипотеза е валиден нашият отговор. Не смятам, че съм бил подведен - напротив, отговорил съм точно на зададения въпрос. Отговорът е, че няма пречка пред нито един град в България, не само пред Пловдив, да си процедира ПУП-ове в процеса на утвърждаване на своите общи устройствени планове", каза още регионалният министър Гроздан Караджов.

Вижте още в прякото включване на Деница Торньова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оксана Чусовитина обяви: Подготвям се за Олимпийските игри в Париж
Оксана Чусовитина обяви: Подготвям се за Олимпийските игри в Париж
Стеф Къри доближи Уориърс на успех от финала на Запад
Стеф Къри доближи Уориърс на успех от финала на Запад