НОВИНИ

Превозвачите на протест: Не ни допускат до центъра на София

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:58, 10.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Превозвачите отново излязоха на национален протест. До него се стигна след като срещата им с премиера Кирил Петков миналата седмица завърши без резултат. Те настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Подробности вижте във включването на Зоя Велинова.

Колони от камиони и автомобили затрудниха движението по възлови пътища в различни части на страната.

Протестът на превозвачите: Камиони и автобуси затрудниха движението в различни части на страната

В София от рано сутринта се образува колона от тежка техника на входа на града откъм бул. "Цариградско шосе". Планирано беше шествието с тежкотоварните камиони да стигне до центъра на града. Организаторите обаче се оплакаха, че не са допускани до централната част на София.

"В 9.30 ч. трябваше да тръгнем оттук, за да отидем да протестираме на жълтите павета. Сега е 10.30 ч. нас и не ни пускат и от това, според нас, е шантажът от страна на държавата към обединения транспортен бранш. Така или иначе ние имаме разрешение за протест и тръгваме за там, за където е мястото ни на протеста. В момента с правителството се движим по две успоредни линии и не знам дали някъде напред ще има пресечна точка. Това виждаме ние", каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Така протестиращите в София превозвачи останаха с техниката си на входа на града на края на АМ "Тракия".

КРИБ подкрепя протеста на превозвачите

"Нашите искания са изцяло икономически. Ние политически искания нямаме и съзнаваме, че рано или късно, за да ги постигнем, трябва да седнем на масата на преговорите", допълни Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са категорични, че няма да отстъпят от позицията си за разширяването на обхвата на тол таксите.

"Ние гледаме европейския пример - 2/3 от събраните суми за тол такси са от тежкотоварния трафик и 1/3 от личните автомобили на всеки един от нас. Това е и формулата, към която се стремим. Към момента 270 млн. събираме от граждани и съответно два пъти по 270 би трябвало да е делът на тежкотоварния трафик", коментира Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

По-евтина винетка за леките коли от догодина, МРРБ отказва да отстъпи за камионите и автобусите







Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещи от БНТ се включиха в инициативата „Походът на книгите“ (Снимки)
Водещи от БНТ се включиха в инициативата „Походът на книгите“ (Снимки)
Кралица Елизабет Втора няма да присъства на откриването на парламента
Кралица Елизабет Втора няма да присъства на откриването на парламента