НОВИНИ

Протестът на превозвачите: Камиони и автобуси затрудниха движението в различни части на страната

протестът превозвачите затруднено движението струма е79 благоевград
bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 10.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Превозвачите излизат отново на национален протест в различни краища на страната. Те настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

По-евтина винетка за леките коли от догодина, МРРБ отказва да отстъпи за камионите и автобусите

БЛАГОЕВГРАД

Тежкотоварни камиони и автобуси излязоха на протестно шествие на магистрала "Струма" и главен път Е 79. Двата лъча с протестиращи се сляха на кръговите кръстовища на пътен възел "Благоевград юг" на магистралата.

Камионите и автобусите обикаляха двете кръгови кръстовища, което затрудни движението и по магистралата, и по главен път Е 79.

Протестиращите заявиха, че са готови на диалог, но не и на компромиси с управляващите. Те настояват да няма увеличение на тол таксите, както и да се редуцира акцизът на горивото, да отпадне биодобавката за горивата.

Текст и снимки: Станислава Христова

РУСЕ

Протестното автошествие на русенските превозвачи започна с кратка блокада на Дунав мост, след което камионите се отправиха с 20 км/ч през града към изхода за София. Шофьорите не се отказват от исканията си за намаляване на акциза и са против високите цени на горивата и готвеното трикратно увеличение на тол таксите.

Протестите в Русе ще продължат и през следващите три дни.

"Една голяма част от средствата, които идват в транспорта, идват след 3, 4 или 5 месеца. Нещата са крайни в момента. Просто изнемогваме. Грях им на душата, ако не си дават сметка управляващите какви суми влизат в тази държава от тоя транспорт. А тези тол такси са като яйцето и кокошката. Трябва да бъдат справедливи, да се намери начин. Който мачка пътищата, да плаща. Който не го прави, да плаща по-малко, или нищо да не плаща", заяви за БНТ Михаил Ханджиев от Сдружението на международните превозвачи.

Текст: Даниела Димитрова/Снимки: Пламен Андреев

ВАРНА

Превозвачи от Варна също се включиха в Националния протест. Протестиращите блокираха някои от входно-изходните точки на града. Тежки машини имаше паркирани и на Аспаруховия мост. Движението в посока Варна беше затруднено. Образуваха се големи колони от автомобили. Протестните действия във Варна са обявени до 22.00 часа.

Текст и снимки: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решението за цената на газа за този месец се отлага заради започнала проверка в "Булгаргаз"
Решението за цената на газа за този месец се отлага заради започнала проверка в "Булгаргаз"
Оксана Чусовитина обяви: Подготвям се за Олимпийските игри в Париж
Оксана Чусовитина обяви: Подготвям се за Олимпийските игри в Париж