НОВИНИ

Вицепрезидентът и председателят на НС с противоречиви оценки за правителството заради инфлацията

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:00, 10.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът и председателят на Народното събрание с противоречиви оценки за действията на правителството по отношение на мерките за преодоляване на инфлацията.

Според президентската институция мерките не са адекватни. Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че не се притеснява от вот на недоверие, ако има такъв.

След извънредния коалиционен съвет вчера, свикан от финансовия министър Асен Василев, стана ясно, че коалиционните партньори са се разбрали за падане на акциза на моторните горива, газ и метан, както и за намаляване на ДДС на контролираното производство на ток от държавата. Вече е в ход актуализацията на бюджета, разбрали са се и пенсиите да бъдат увеличени от 1 юли. Първите коментари дойдоха от вицепрезидента Илияна Йотова и председателя на Народното събрание Никола Минчев.

"Това, което в този момент със сигурност няма в страната, е една цялостна програма за подпомагане на хората. Хората, които са най-уязвими, както и за бизнеса. Няма страна в Европейския съюз, която да не е съставила такава програма, да не е заделила определени средства за излизане от кризата, особено след военните действия, а България е единствената такава, чакам това да стане съвсем скоро", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Председателят на парламента коментира дали са адекватни мерките, които взима коалицията за справяне с обедняването на хората, и ще бъдат ли взети бързо нови законодателни мерки, ако се налага.

"Да, адекватни са, ще действаме бързо законодателно, ако се налага. В крайна сметка бюджетът, който приехме преди около три месеца за 2022 година, както още тогава се коментираше, е изключително социален. За съжаление, така се случи, че в момента, в който го приехме, избухна и война, което със сигурност се отрази недобре на абсолютно всички, включително и на нас под формата на нарастваща инфлация", каза председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Според него планът за въвеждане на еврото не би трябвало да минава през парламента, тъй като вчера на коалиционния съвет са се разбрали по тази тема. Попитан за протестите на превозвачите той категорично каза, че отстъпление от тол таксите няма да има.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В интервю за БНТ: Вицепремиерът на Украйна призова за пълно ембарго на руския петрол и газ
В интервю за БНТ: Вицепремиерът на Украйна призова за пълно ембарго на руския петрол и газ
Превозвачите на протест: Не ни допускат до центъра на София
Превозвачите на протест: Не ни допускат до центъра на София