НОВИНИ

Водещ икономист: Прогнозата е за 13% средногодишна инфлация

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 22.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Месец след първата заявка за готвени мерки срещу инфлацията, пакетът стана ясен тази седмица - не се стигна до въвеждането на необлагаем минимум, въпреки че повечето коалиционни партньори го искаха, но пък сериозно се вдига минималната пенсия и се подпомагат по-бедните възрастни хора. Въвеждат се и данъчни промени с доста спорен ефект. Пакетът претърпя не малко критики - че ще акумулира повече инфлация, че ще генерира по-високи цени и че не бива да се дават пари на калпак. Може ли тези 2 милиарда лева анткризисен пакет да увеличат инфлацията в края на годината до 20%, както прогнозират бивши финансови министри и икономисти? С коментар по темата в "Бизнес.БГ" гостува главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов.

Целта на този пакет е не да намали инфлацията. Инфлацията в момента идва от две посоки - пандемията и войната в Украйна. Ясно е, че правителството няма контрол върху тях, обясни икономистът.

Нивото на доходите в България е по-ниско и при глобален натиск общото ниво на инфлация е по-голямо. Ние сме много близо и до войната в Украйна и натискът върху ценовите равнища при нас ще се усеща много по-ясно, смята той.

Аз мисля, че стагфлацията в голяма степен е факт, заяви Павлов.

Смятаме, че през тази година икономическият растеж ще е около 2% в контекст на много висока средногодишна инфлация - 13%, прогнозира икономистът.

Каква е прогнозата за лихвите по кредити и депозити - вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U17 завъшри участието си на Евро 2022 с равенство срещу "Дружина полска"
България U17 завъшри участието си на Евро 2022 с равенство срещу "Дружина полска"
Започна визитата на българската правителствена делегация в Рим и Ватикана
Започна визитата на българската правителствена делегация в Рим и Ватикана