НОВИНИ

Атанас Михнев, ПП: За РСМ трябва национален консенсус, не става решението да се взима от Банкя

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 22.05.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Причината премиерът да иска свикване на КСНС е за да може всички - управляващи, опозиция, президент да обсъдят последните няколко месеца в българо-македонските отношения, които не бяха бедни на събития. Това заяви в "Говори сега" Атанас Михнев, зам.-председател на парламентарната външна комисия от "Продължаваме промяната"

"Напълно несъстоятелно е опозицията да говори, че никой не я слуша, а ние я каним на КСНС. Има нови обстоятелства. Брожението в македонското общество относно българския културен център е едно обстоятелство. Това, че Путин иска да дестабилизира Балканите, е ново обстоятелство. Когато един въпрос е толкова наболял, трябва национален консенсус. Не става по стария начин от Банкя да се взема решението", заяви той.

Джамбазки: Няма проблем Македония да започне преговори с ЕС утре, ако тази вечер промени конституцията си

Михнев, който е бивш член на младежката организация на ГЕРБ, уточни, че е напуснал партията още през 2016 г., защото не му е било приятно да му "спускат решения".

Дори подкрепата към "Продължаваме промяната" да спада, те ще останат последователни в принципите си.

"Промяната не е лесно нещо да се случи, но големите проблеми вече не се решават тихомълком. Да, взимаме тежи решения, управляваме в тежко време, но и преди изборите социологията ни слагаше на трето, четвърто място", коментира Атанас Михнев.

При избори днес в НС влизат същите партии и новата на Янев, сочи изследване

Депутатът отговори на думите на Радомир Чолаков от ГЕРБ, който беше гост в студиото преди него:

"Първо - външният дълг намаля. Да продължим с факта, че износът на България се е вдигнал с 38%, а външните инвестиции са стигнали 300%. Това се генератори на растежа, с които ще върнем външния дълг. Хайде да спрем да плашим хората, да се върнем на това, че вдигнахме пенсиите с 20%, че учителските заплати растат. Ние увеличаваме доходите - по този път сме тръгнали. Труден е, защото икономиката работи на пълни обороти и има нужда от свежест, а единствената свежест е иновацията."

Атанас Михнев не вижда с какво точно управляващите са обидили ГЕРБ и призова някой да му покаже конкретни доказателства.

"Когато в световната икономика скачат цените на структуроопределящи фактори, е нормално целият свят да се притеснява, но другите държави имат много по-висока покупателна способност", подчерта Михнев.

По думите му пътят за България е само един - собствено производство.

В коалицията определено се налага повече комуникация, коментира още той.

"Когато са четирима диаметрално противоположни играчи с различни интереси, е съвсем нормално да има комуникация. Бъдещата ни външна политика трябва да е по-добре координирана. Затова молим за обществен диалог с президента и парламента и заедно да координираме нещата", допълни Атанас Михнев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форумът в Давос се завръща под мотото "Историята в повратна точка"
Форумът в Давос се завръща под мотото "Историята в повратна точка"
Димитър Луджев: Необходим е период на "политическа ферментация" след ГЕРБ
Димитър Луджев: Необходим е период на "политическа ферментация" след ГЕРБ