Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Атанас Михнев, ПП: За РСМ трябва национален консенсус, не става решението да се взима от Банкя

от БНТ
18:48, 22.05.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Причината премиерът да иска свикване на КСНС е за да може всички - управляващи, опозиция, президент да обсъдят последните няколко месеца в българо-македонските отношения, които не бяха бедни на събития. Това заяви в "Говори сега" Атанас Михнев, зам.-председател на парламентарната външна комисия от "Продължаваме промяната"

"Напълно несъстоятелно е опозицията да говори, че никой не я слуша, а ние я каним на КСНС. Има нови обстоятелства. Брожението в македонското общество относно българския културен център е едно обстоятелство. Това, че Путин иска да дестабилизира Балканите, е ново обстоятелство. Когато един въпрос е толкова наболял, трябва национален консенсус. Не става по стария начин от Банкя да се взема решението", заяви той.

Джамбазки: Няма проблем Македония да започне преговори с ЕС утре, ако тази вечер промени конституцията си

Михнев, който е бивш член на младежката организация на ГЕРБ, уточни, че е напуснал партията още през 2016 г., защото не му е било приятно да му "спускат решения".

Дори подкрепата към "Продължаваме промяната" да спада, те ще останат последователни в принципите си.

"Промяната не е лесно нещо да се случи, но големите проблеми вече не се решават тихомълком. Да, взимаме тежи решения, управляваме в тежко време, но и преди изборите социологията ни слагаше на трето, четвърто място", коментира Атанас Михнев.

При избори днес в НС влизат същите партии и новата на Янев, сочи изследване

Депутатът отговори на думите на Радомир Чолаков от ГЕРБ, който беше гост в студиото преди него:

"Първо - външният дълг намаля. Да продължим с факта, че износът на България се е вдигнал с 38%, а външните инвестиции са стигнали 300%. Това се генератори на растежа, с които ще върнем външния дълг. Хайде да спрем да плашим хората, да се върнем на това, че вдигнахме пенсиите с 20%, че учителските заплати растат. Ние увеличаваме доходите - по този път сме тръгнали. Труден е, защото икономиката работи на пълни обороти и има нужда от свежест, а единствената свежест е иновацията."

Атанас Михнев не вижда с какво точно управляващите са обидили ГЕРБ и призова някой да му покаже конкретни доказателства.

"Когато в световната икономика скачат цените на структуроопределящи фактори, е нормално целият свят да се притеснява, но другите държави имат много по-висока покупателна способност", подчерта Михнев.

По думите му пътят за България е само един - собствено производство.

В коалицията определено се налага повече комуникация, коментира още той.

"Когато са четирима диаметрално противоположни играчи с различни интереси, е съвсем нормално да има комуникация. Бъдещата ни външна политика трябва да е по-добре координирана. Затова молим за обществен диалог с президента и парламента и заедно да координираме нещата", допълни Атанас Михнев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Форумът в Давос се завръща под мотото "Историята в повратна точка"
Форумът в Давос се завръща под мотото "Историята в повратна точка"
Димитър Луджев: Необходим е период на "политическа ферментация" след ГЕРБ
Димитър Луджев: Необходим е период на "политическа ферментация" след ГЕРБ