НОВИНИ

Лорер: Закъснели сме радикално в инвестициите в иновации

лорер закъснели сме радикално инвестициите иновации
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 19.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

В България сме закъснели радикално в инвестициите в иновации. Процесът на превръщане на науката в реален бизнес е задължителен, за да сме конкурентоспособни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, при откриването на форум "Наука за бизнес", посочват от пресцентъра на министерството.

Форумът е организиран от Българската академия на науките и от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). На събитието участие взеха министърът на образованието Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, както и учени, които представиха своите проекти на бъдещето пред представители на бизнес средите.

По време на форума Министерство на иновациите и растежа, Министерство на образованието и науката, и Българската академия на науките се разбраха да работят заедно, чрез наука за бизнеса.

Лорер изтъкна, че правителството поставя ново начало за това, което по света вече се случва от десетилетия.

„Фокусираме усилия и средства върху процеса по превръщане на науката в реален бизнес, за да остане България конкурентоспособна“, подчерта той.

По думите му повечето държави са започнали да инвестират отдавна в този процес.

“Ще си сътрудничим с МОН и академичните среди за постигане на икономически растеж, чрез подкрепа за бизнеса, който търси науката и науката, която е смела и вярва в изобретенията", посочи той.

Министърът на иновациите и растежа посочи, чe основната задача е българската академия да работи с българския бизнес. Министерството ще подпомага българските научни институти да създават технологичен трансфер, както и компании базирани на научни разработки.

На форума бяха представени редица иновативни научни решения в земеделието , енергетиката, автомобилостроенето, космическата индустрия и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Хъдълстоун и Димитър Димитров пропускат Световната купа във Варна
Дейвид Хъдълстоун и Димитър Димитров пропускат Световната купа във Варна
Министърът на отбраната на Северна Македония пристига на официално посещение у нас
Министърът на отбраната на Северна Македония пристига на официално посещение у нас