НОВИНИ

Киев изключва примирие срещу територии

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 22.05.2022
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Киев няма да приеме примирие и споразумение с Москва, което включва отстъпване на територии. На фона на продължаващата руска офанзива в Донбас, украинските депутати удължиха с три месеца закона за извънредното положение и общата мобилизация в Украйна. Полският президент стана първият чуждестранен лидер, произнесъл реч в украинския парламент след началото на руската инвазия. По думите на Анджей Дуда, единствено Украйна има право да решава собственото си бъдеще.

Ако бъде пожертван дори и сантиметър украинска територия заради икономически интереси или политически амбиции, това ще е голям удар за украинския народ и за целия Западен свят, посочи пред украинските депутати полският лидер Анджей Дуда.

За съжаление, напоследък в Европа се чуват обезпокоителни гласове с искане Украйна да отстъпи пред исканията на Путин. Искам ясно да кажа- само Украйна има правото да взема решения за собственото си бъдеще. Световната общност трябва да изиска Русия да прекрати агресията си и да се изтегли напълно от Украйна. Не може да има преговори и вземане на решения зад гърба на Украйна. Нищо, което ви засяга без ваше участие. Това е железен принцип.

Отстъпки в конфликта ще се обърнат срещу Украйна, защото Русия ще засили офанзивата си след всяко спиране на бойните действия, посочи Михайло Подоляк- съветник на украинския президент. Подоляк призна, че Киев втвърдява позицията си в преговорния процес с Москва, който е в тежък застой.

Всяка отстъпка пред Руската федерация незабавно ще доведе до ескалация на войната. Така тя няма да спре, а ще бъде поставена на пауза. След известно време, с подновена интензивност, руснаците ще подсилят въоръжението, бойните си сили, ще поправят грешките си, ще модернизират силите си, ще уволнят много генерали и ще започнат нова офанзива, дори по-кървава и широкомащабна.

При експлозия на самоделно устройство е ранен назначеният от Русия кмет на превзетия Енергодар- град до ядрената централа Запарожие, съобщиха и двете страни в конфликта.

Руските сили в Донбас настъпват към административните граници на Луганския регион и продължават тежките обстрели срещу градовете Северодонецк и Лисичанск, обяви украинското командване.

Ситуацията в Донбас е много тежка. Руските сили се опитват да атакуват Славянск и Северодонецк. Армията на Украйна възпира тази офанзива. Всеки ден, в който нашите защитници осуетяват офанзивните планове на Русия, е конкретен принос за приближаване на големия ден, който желаем, очакваме и за който се сражаваме- Денят на Победата, заяви Володимир Зеленски президент на Украйна.

По британски данни Русия е включила в бойните действия при Северодонецк специализирани машини "Терминатор". Те са създадени за защита на танкове след опита в кампаниите в Афганистан и Чечения.

Продължават и руските въздушни и артилерийски удари срещу цели в Донбас и Миколаев, Южна Украйна.

През изминалия ден с ракети с въздушно базиране са поразени три командни поста и 13 района, където са концентрирани украински войски и военна техника. Ударени са и четири склада за боеприпаси в Донецката и Луганската народни републики, заяви Игор Конашенков - говорител на МО на Русия.

Русия обмисля да размени част от пленените над 2000 защитници на Азовстал в Мариупол срещу близкия до Кремъл украински политик и бизнесмен Виктор Медведчук, съобщи преговарящ на Москва. Медведчук бе задържан от властите в Киев през април.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити възкръсна за шест минути и отново е шампион на Англия
Манчестър Сити възкръсна за шест минути и отново е шампион на Англия
Новият директор на Агенцията за инвестиции: Не липсва интерес от чуждестранни инвеститори към България
Новият директор на Агенцията за инвестиции: Не липсва интерес от чуждестранни инвеститори към България