НОВИНИ

Почистиха надписи с език на омразата от сгради и паметници в София

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:34, 22.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близо 7000 квадратни метра графити, сред тях и знаци на омразата бяха изтрити от сградите и паметниците на София за последните три години. Това показват данни на Столичната община. Според статистиката, все по-малко са обидните и неуважителни рисунки. Днес общината съвместно с организацията на евреите "Шалом" проведе инициатива за почистване на знаците на омразата.

Шест групи от доброволци се насочиха към различни точки на столицата, за да почистят обидни графити.

Макар и символично, ще дадем ясна заявка, че езикът на омразата няма място в нашия град, каза Александър Оскар, председател на "Шалом".

Да помним, че нашите предци са ни завещали това да се борим с езика на омразата, да се борим за толерантност, каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Инициативата днес беше подкрепена и от посланиците на САЩ и Румъния.

За нас е важно да останем заедно, да се хванем за ръце и да кажем, че няма място за омраза, единствено има място за уважение, толерантност, приобщаване и любов, каза Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

За последната година общината е изчистила над 1500 кв. метра нерегламентирани графити.

За съжаление в черния ни списък на места, от които се е наложило да премахнем такива символи попадат най-емблематичните сгради и обекти в София - храм паметника "Свети Александър Невски", църквата "Свети Седмочисленици" на два пъти се е наложило да бъде почиствана, училища, паметникът на Иван Вазов, паметникът на Светите братя Кирил и Методий, каза Иво Пенев, Столичен инспекторат.

Написани са 20 акта.

Там където нарушителят сам си е почистил, за да отърве по-голяма глоба след това и мястото остава за дълго време чисто, допълни Иво Пенев, Столичен инспекторат.

Сред последните почистени обекти в столицата е и сградата на руското училище. От общината напомнят, че частните собственици сами трябва да почистват сградите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-масово пеене на химна "Върви народе възродени" в София за 24 май
Най-масово пеене на химна "Върви народе възродени" в София за 24 май
Тотнъм спечели битката за Шампионска лига след разгром срещу Норич
Тотнъм спечели битката за Шампионска лига след разгром срещу Норич