Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Почистиха надписи с език на омразата от сгради и паметници в София

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:34, 22.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близо 7000 квадратни метра графити, сред тях и знаци на омразата бяха изтрити от сградите и паметниците на София за последните три години. Това показват данни на Столичната община. Според статистиката, все по-малко са обидните и неуважителни рисунки. Днес общината съвместно с организацията на евреите "Шалом" проведе инициатива за почистване на знаците на омразата.

Шест групи от доброволци се насочиха към различни точки на столицата, за да почистят обидни графити.

Макар и символично, ще дадем ясна заявка, че езикът на омразата няма място в нашия град, каза Александър Оскар, председател на "Шалом".

Да помним, че нашите предци са ни завещали това да се борим с езика на омразата, да се борим за толерантност, каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Инициативата днес беше подкрепена и от посланиците на САЩ и Румъния.

За нас е важно да останем заедно, да се хванем за ръце и да кажем, че няма място за омраза, единствено има място за уважение, толерантност, приобщаване и любов, каза Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

За последната година общината е изчистила над 1500 кв. метра нерегламентирани графити.

За съжаление в черния ни списък на места, от които се е наложило да премахнем такива символи попадат най-емблематичните сгради и обекти в София - храм паметника "Свети Александър Невски", църквата "Свети Седмочисленици" на два пъти се е наложило да бъде почиствана, училища, паметникът на Иван Вазов, паметникът на Светите братя Кирил и Методий, каза Иво Пенев, Столичен инспекторат.

Написани са 20 акта.

Там където нарушителят сам си е почистил, за да отърве по-голяма глоба след това и мястото остава за дълго време чисто, допълни Иво Пенев, Столичен инспекторат.

Сред последните почистени обекти в столицата е и сградата на руското училище. От общината напомнят, че частните собственици сами трябва да почистват сградите си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-масово пеене на химна "Върви народе възродени" в София за 24 май
Най-масово пеене на химна "Върви народе възродени" в София за 24 май
Тотнъм спечели битката за Шампионска лига след разгром срещу Норич
Тотнъм спечели битката за Шампионска лига след разгром срещу Норич