НОВИНИ

Колко ще струва порция цаца с бира на морето това лято

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 22.05.2022
5691
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Колко ще ни излезе традиционната цаца с бира това лято провери екип на "По света и у нас". Между 15 и 20% е увеличението, казват от ресторантьорския бранш по Черноморието.

Около 6 лева е средната цена за порция цаца по морето. Всяко заведение обаче е определило точно колко грама да бъде неговата порция и за това цените са различни. Нашата проверка установи, че най-евтината порция цаца в момента е 3 лв. за 100 грама. Най-скъпата е 10 лева, но количеството е значително по-голямо – 300 гр. Поскъпване има в другите храни, които предлагат заведенията.

Сядаме със семейство Колеви на едно от заведенията на крайбрежната алея в Бургас, за да проверим колко ще им излезе обяда.

Стела Колева: Две порции цаца, две бири, всичко ни излезе само 11 лева. – Скъпо ли ви се струва? - Не, общо взето последно време цените толкова скочиха, че за 11 лева да хапнеш любимата си цаца, да пиеш бира и всичко това на брега на морето, почти без пари.

И въпреки по-ниските цени, тук също има увеличение.

Специално на цацата в нашето заведение има поскъпване около 50 ст. и от 2,50 я направихме 3 лева. Това е от месец-месец и половина вече заради по-високите сметки за ток и поскъпването на олиото иначе не бих казала, че е нещо фрапиращо и клиентите продължават да ядат цаца, каза Ани Валекова, служител в заведението.

По-скъпо обаче ще ни излезе да ядем цаца от заведенията, които са директно на плажа. Мая Пепелянкова ще актуализира цените си в края на месеца.

Цацата се очаква да поскъпне от 4-5 лв. миналогодишна цена, тази година ще скочи на 6-7 лева. Това е цена за 200 гр. порция цаца. 90% от всички плажуващи обичат да ядат цаца, казва Мая.

По Северното Черноморие се оказва, че порцията е по-скъпа.

9,90 лв. е за 300-грамова порция. Пържените картофи са на 5,50 лв., бирата като цяло в менюто ни е между 3-5 лева. Стараем се да не увеличаваме цените по време на сезона, с тези, които сме започнали да приключим с тях, казва Зорница Василева, управител на плажно заведение във Варна.

Пламен Куцаров, клиент: Направи ми впечатление, че малко по-завишени са от миналото лято, но не мога да преценя все още и ни сме за пръв път това лято на заведение, на плаж, може би ще се усети повече лятото, когато започнем повече, по-често да излизаме.

Освен в заведенията, поскъпване има и в цените на нощувките по морето. Пакетите в големите хотели се вдигат с около 20-30%. Летните квартири ще са по-скъпи с около 20 лева за двойна стая, също с толкова се вдигат и цените за нощувка в бунгалата.

Репортери: Давид Сукнаров, Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърци идват на пазар в България заради по-евтини храни и горива
Гърци идват на пазар в България заради по-евтини храни и горива
Скандалът с решетките пред НС: Ива Митева посочи Никола Минчев като отговорен
Скандалът с решетките пред НС: Ива Митева посочи Никола Минчев като отговорен