НОВИНИ

Доживотен затвор за първия руски войник, обвинен за убийство на цивилен в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:42, 23.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Доживотен затвор за 21-годишния руски войник, убил невъоръжен украински гражданин. Присъдата беше произнесена по време на първия процес за военни престъпления от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Наказанието ще бъде обжалвано, каза адвокат на руския военен.

"Шишимарин, Вадим Евгениевич, роден на 17 октомври 2000 година, е виновен в извършването на престъпление, по параграф 438-ми от украинския наказателен кодекс, и се осъжда на доживотен затвор", произнесе съдията Сергей Агафонов.

Вадим Шишимарин остана спокоен след като чу присъдата си. Сержантът е обвинен в убийството на 62-годишния невъоръжен украинец Олекасандр Шелипов. Деянието е извършено на 28 февруари, в село Чупаховка. Танковото подразделение на Шишимарин е атакувано, той и още няколко военни успяват да се измъкнат с открадната кола. Виждат Шелипов, който говори по телефона.

Шишимарин получава заповед от друг военен в автомобила да стреля. Защитата му твърди, че първоначално е отказал, но след това е изпълнил заповедта, защото се е страхувал за живота си. Украинската страна обаче смята, че убийството е умишлено, защото Шишимарин е можел да откаже да изпълнява заповедта или да стреля встрани. Руският сержант се призна за виновен и поиска прошка от вдовицата на Шелипов.

Реакцията на Русия не закъсня:

"Безспорно - съдбата на нашия гражданин ни вълнува. Но пак повтарям - нямаме много възможности да защитаваме интересите му на място или фактически, защото междудържавните институции не са в контакт. Това не означава, че няма да продължим с опитите да му помогнем по други канали", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Възможно е Вадим Шишимарин да бъде заменен за украински военнопленници. Киев приема процеса за знаков - възможност да докаже, че Русия извършва военни престъпления на украинска територия. Москва категорично отрича военните ѝ умишлено да атакуват цивилни.

Според украинската статистика обаче има най-малко 11 000 нападения срещу невъоръжени граждани, разследват десетки случаи на предполагаеми военни престъпления. В ход е подготовката на дела срещу повече от 40 руски военни по обвинения за убийства, изнасилвания, грабежи. На територията на Украйна вече работят следователи и криминалисти от Международния наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се събира на Могилката по повод 108 години от основаването на клуба
Левски се събира на Могилката по повод 108 години от основаването на клуба
Изписаха патриарх Неофит от болница
Изписаха патриарх Неофит от болница