НОВИНИ

Трябва ли да бъде свикан КСНС при президента заради Северна Македония?

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 23.05.2022
Чете се за: 11:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев иска да чуе лично от министър-председателя Кирил Петков има ли прогрес в изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство от страна на Скопие и има ли промяна в позицията на европейските ни партньори. Така той отговори на призива на премиера да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата. Радев не отговори директно дали ще вземе такова решение.

От Рим премиерът аргументира искането си с разбирането, че са изминали шест месеца от последния съвет и че от тогава досега има много развития, които изискват широк национален консенсус. Коалиционните партньори смятат, че без да има промяна в позицията на България, съветът може да обсъди преговорите със Скопие. "Има такъв народ", обаче, са против, тъй като няма развитие в диалога с югозападната ни съседка.

Освен да заяви, че иска, първо, да чуе от премиера има ли реален прогрес в разговорите ни с РСМ, президентът Румен Радев посочи, че Скопие трябва да изпълни вече поетите си ангажименти с Договора за приятелство и добросъседство и точките за защита правата на хората с българско самосъзнание, изчистване на историческите фалшификации, спиране на езика на омразата.

Премиерът, обаче, изрази разбирането си, че развитията от януари досега трябва да бъдат обсъдени дори и с партиите от опозицията и службите и да бъде постигнат национален консенсус оттук нататък.

В самата коалиция "Има такъв народ" и БСП смятат, че Скопие не е изпълнило нищо от условията. "Демократична България" - че българските условия трябва да станат европейските условия към Скопие. А "Продължаваме промяната" - че войната в Украйна е променила геополитическата ситуация.

Президентът Румен Радев не отговори директно: ще свика ли Консултативния съвет заради отношенията ни със Северна Македония, или не.

Румен Радев за призива да свика КСНС: Първо искам да чуя мотивите на премиера

"Мисля, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от НС документи, от последния КСНС, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите на съюза, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо РСМ", каза президентът.

Според Радев, ако целта на КСНС е да изкове национален консенсус по темата, напомни, че такъв вече има:

"То такъв не само, че има, но и е силно изразен в нашето общество. И би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога и той е нарушен по някакви причини, диалогът вътре в самата управляваща коалиция, то трябва ясно да се каже какви са причините за това, ако, разбира се, е нарушен този диалог".

Без да коментира диалога в коалицията, премиерът Кирил Петков отговори, че иска заседание на КСНС, защото са минали шест месеца от последния и има твърде много развития по темата.

"Имаше много разговори, имаше много различни предложения, имаше много различни световни лидери, които показаха своя подход за решаване на тази тема, има много информация в службите и няма никъде, никакъв по-добър формат да седнем около една маса всички, да обобщим тези шест месеца какво се е случило, какво имаме в момента на масата, как това се връзва със съществуващата ни позиция и какви стъпки трябва да направим заедно напред, защото ако не сме в една лодка всички заедно по тази тема, разединението не ни прави по-силни, прави ни по-слаби", каза Петков.

Според Петков, е много важно конструктивният диалог между София и Скопие да продължи въпреки силите от двете страни на границата, които се опитват да влошат диалога:

"Много е важно да имаме общ подход по темата. Аз исках даже не само управляващата коалиция да имаме консенсус, да имаме голям консенсус и с част от опозиционните партии. За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват. Темата корупция е една от тях, но за други неща, като национален въпрос какво да бъде бъдещето на нашата съседка и колко бързо това бъдеще да се придвижва и как това се връзва със съществуващата ни рамкова позиция, ние трябва всички да се обединим".

Кирил Петков: Нужен е консенсус и с опозицията по въпроса за Северна Македония

За да свика КСНС обаче президентът Радев даде ясно да се разбере, че очаква да чуе лично от премиера отговорите на няколко въпроса: "Има ли прогрес от страна на РСМ по изпълнение на нашия Договор? Има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейски институции? Но по тези въпроси трябва да чуя министър-председателя".

Засега българският отказ да подкрепи преговорната рамка на Скопие остава в сила - заявиха и "Продължаваме промяната", и премиерът Петков.

"За отпадане на българското вето може да се говори само, според мен, след като външно министерство представи последните резултати на прогреса по този диалог, бих се радвал в КСНС, така че всички партии да сме около масата и всичките служби. След това този прогрес и тези стъпки да се внесат в парламента. Парламентът да се изкаже и да даде ясна инициатива какво трябва българското правителство да направи", каза Петков.

Кирил Петков призовава президента да свика КСНС за Северна Македония


Освен обсъждане в широк формат на развитията около Скопие "Продължаваме промяната" настояват за свикването на Консултативния съвет с още два аргумента: че не може отговорността за разговорите със Скопие да я носи само премиера и заради променената геополитическата среда в Европа след войната в Украйна.

"Със сигурност диалогът в последните месеци е на най-високото си ниво в сравнение с предходните години. И тъй като вярваме, че това е довело до развитие, затова желанието на ПП, изразено от премиера, е да се проведе КСНС, в който да бъде изготвен доклад от ресорното външно министерство и от там нататък да заемем една общонационална позиция, защото такова е представителството в КСНС", каза Никола Минчев, председател на НС.

Никола Минчев: Най-добре е решението за Македония да бъде обсъдено в НС

Според "Демократична България", КСНС е нужен, но участниците да обсъдят как РСМ да продължи пътя си към Брюксел при спазване на българските условия.

"Тези условия трябва да видим как да ги комуникираме и с Брюксел и те да бъдат европейски условия за началото на преговорите на Македония в ЕС, така че, ако преобърнем нашата дипломация в тази посока, то ще бъде полезно за страната", каза Владислав Панев, "Демократична България".

БСП смятат, че, така или иначе, КСНС се провежда на всеки три месеца, но същевременно позицията на БСП остава непроменена.

"Ние следим неизпълнението на договора между СМ и България, позицията ни е абсолютно категорична и ние няма да участваме в правителство, което би си позволило да вземе решение, което е различно от мнението на партиите, които участват в коалицията и от позицията на целия български народ", каза Румен Гечев от БСП за България.

"Има такъв народ" смятат, че няма нужда от КСНС.

"Защото няма никакви нови факти и обстоятелства, които да трябва да бъдат обсъдени, а и мисля, че позицията на "Има такъв народ" е достатъчно ясна по отношение на ангажиментите, които трябва да бъдат изпълнени от Северна Македония, които те на този етап не са изпълнили", каза Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Управляващите намекнаха, че промяна в позицията би минала като решение през парламента. Начало на сближаване в позициите със Скопие в "Продължаваме промяната" виждат през знаци на добра воля от югозападната ни съседка.

"Един пример от тях е примерно, ние знаем, че се краде историята ни, присвоява се нашата история. Биха могли да направят жест да върнат костите на цар Самуил в България. Това е предложение, което сме отправили към министър-председателя и той да го отправи. Но това би било страхотен жест, че има воля за промяна на цялостната политика на държавата относно историята", каза Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

Венко Сабрутев, ПП: Северна Македония трябва да изпълни ангажиментите си

Фактите сочат, че костите на цар Самуил, сина му Гаврил Радомир и Иван Владислав - последните български царе на Първото българско царство, се съхраняват в Солун. През 60-те години на миналия век проф. Николаос Мицопулос открива костите на остров Свети Ахил в Преспанското езеро. От години България и Република Северна Македония водят паралелни преговори с Гърция коя да получи костите.

Според експерти, България и РСМ трябва да постигнат двустранна договореност с пътна карта и конкретни срокове за изпълнение на условията. Дали този документ да залегне в преговорната рамка на Скопие, а Брюксел да бъде гарант за изпълнението им, или, първо, да бъдат изпълнени, след което да кажем "да", е все още дискусионен въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия засилва настъплението в Луганск
Русия засилва настъплението в Луганск
Тодор Скримов ще играе за България на Световното по волейбол
Тодор Скримов ще играе за България на Световното по волейбол