НОВИНИ

Румен Радев за призива да свика КСНС: Първо искам да чуя мотивите на премиера

румен радев призива свика кснс първо искам чуя мотивите премиера
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 23.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателя".

Така президентът Румен Радев коментира призива на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Кирил Петков призовава президента да свика КСНС за Северна Македония

Президентът изтъкна, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо югозападната ни съседка.

"България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и се надявам този баланс да бъде възобновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България – да отстоявам нашата история и култура, правата на македонските българи, да отстояваме ценностите на ЕС и да продължим да работим, така че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС", каза още Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят на Астън Вила е бил атакуван от фенове на Сити след нахлуването на терена
Вратарят на Астън Вила е бил атакуван от фенове на Сити след нахлуването на терена
Войната в Украйна - във фокуса на Световния икономически форум в Давос
Войната в Украйна - във фокуса на Световния икономически форум в Давос