НОВИНИ

Кирил Петков: Възможно е "Газпром" да дава различни условия на страните в ЕС

Калина Попова
от Калина Попова
17:21, 23.05.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
кирил петков възможно газпром дава различни условия страните
Слушай новината

Европейският съюз трябва да излезе с обща позиция относно плащането на руския газ, защото е възможно Русия и "Газпром" да дават различни условия на различните страни. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след среща с италианския си колега Марио Драги.

"Имаме абсолютно подкрепа от Марио Драги. Италия изпраща над 800 човека към България като част от батальона на НАТО. Говорихме и за "Газпром", обединихме се около две неща. Убедихме се, че не може всяка страна да се справя самостоятелно, трябва да имаме обща позиция между страните членки, защото има възможност Русия и "Газпром" да дават различни условия на различни страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, други не могат".

Тази тема ще бъде обсъдена и на следващата среща на лидерите на Европа. Марио Драги е поздравил България за твърдата позиция относно плащането на руския газ.

"Заяви, че сме абсолютни лидери в това, че не сме се огънали и фактът е, че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставки от Азербайджан и други страни", каза Кирил Петков.

За България е имало риск от сменянето от евро в рубли, а на доста страни членки е съобщено, че плащането в евро или долари е достатъчно и те не трябва да се притесняват от превалутирането в рубли, което ще е грижа на "Газпром". уточни той.

"Явно има различни условия и докато не се обединим заедно и не отворим договорите и общо не обсъдим как да се справим с този проблем, има опасност да играят различните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за Европейския съюз", коментира премиерът.

Зам.-министърът на енергетиката: "Булгаргаз" и в момента прави заявка за руски газ, но във валутата, която е по договор

По думите му това не е лично отношение срещу България, а по-скоро от "Газпром" са готови да направят компромиси с Германия и Италия, които са сред най-големите им клиенти в Европа.

"Тази игра между големи и малки трябва да приключи", заяви Кирил Петков.

Петков и Драги са се обединили и около идеята да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура и тя да може да разследва пране на пари между различните държави.

"Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания, при които парите се изнасят от България в други страни членки. Ако Европейската прокуратура има мандат и върху този тип престъпления, те ще бъдат хванати много по-бързо", коментира Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позицията на ЕС за разплащането в рубли с "Газпром" не се е променила
Позицията на ЕС за разплащането в рубли с "Газпром" не се е променила
Близо 300 души ще участват в маратона по планинско бягане "Трън ултра рън"
Близо 300 души ще участват в маратона по планинско бягане "Трън ултра рън"