НОВИНИ

Огромна опашка пред "Света Неделя" заради мощите на Светите братя Кирил и Методий

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:12, 23.05.2022
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий бяха посрещнати в центъра на София и с многолюдно литийно шествие бяха въведени в катедралния храм "Света Неделя". В свое обръщение патриарх Неофит определи днешния ден като исторически.

Президентът Румен Радев благодари на православната ни църква за това, че първата славянска държава, в която идват мощите на просветителите е България. Хиляди вярващи търпеливо се наредиха на опашка, за да се поклонят пред светците.

Много хора изпълниха храма и в късния следобяд, когато се отслужи Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

По стар стил православната църква отбелязва деня на светците на 24 май. Мощите на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий пристигнаха в България по покана на Светейшия патриарх Неофит и пренощуваха в Гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян". Днес на молебена, с който мощите бяха посрещнати в храма "Св. Неделя", присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

За първи път в България: Пристигнаха частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий

Точно в 12 часа мощите на светите братя Кирил и Методий бяха посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски" и с литийно шествие бяха внесени в митрополитската катедрала "Света Неделя".

Трима епископи - Герасим, Поликарп и Пахомий отслужиха молебен преди началото на всенародното поклонение. В свое послание, прочетено от викария на Негово светейшество Патриарх Неофит определи днешния ден като исторически и празничен.

"Благодарение на делото на тези титани на Духа, България е и ще бъде държава на Духа защото от поставеното начало на Славянските братя, чрез техните ученици до днес, делото им се продължава от стойностни човеци, които с радост, а не с обремененост и тежест поддържат Светилника на образованието и културата", каза епископ Поликарп, викарий на Патриарх Неофит.

Хиляди вярващи търпеливо чакаха своя ред, за да се поклонят пред мощите на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

"В момента в света над четвърт милиард души говорят на славянските слова, които Светите братя в 9 век са кодифицирали и създали в един език, на който хората могат да се моля и да се обръщат към Бога. И сега 1200 години по-късно те са отново тук", каза Радослав Илиев, преподавател в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ".

БНТ: Знаем къде е гробът на Св. Константин Кирил Философ, но не и този на Методий, защо?

"Това са превратностите на историята, но ще кажа нещо от Светогорските монаси. Аз преди години, когато бях в Света гора бях много любознателен и така чисто по светски му любопитен да разбера къде е килията на Паисий. Те казаха, добре какво ще ти донесе това, ако разбереш къде точно е творил Паисий неговата история, дали в Хилендарския или Зографския манастир. Има нещо отвъд. Ние знаем, че тяхното дело е част от нас. Дори и думите, които си обменяме е част от тяхното дело", каза Радослав Илиев.

Дело, което вече 12 века дава "На вси славяни книги да четат".

"Нека да благодарим на Българската православна църква и на манастира Есфигмен от Света гора за това, че за първи път мощите на Светите братя се изнасят в славянска държава. И това е България. Това е признание за огромната роля на България в делото на Светите братя", каза президентът Румен Радев.

Мощите на Светите Братя са дарени от Папа Йоан Павел втори на Солунската архиепископия през 1985 година за освещаването църковния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Солун. Тогава част от тях са дадени за съхранение в Светогорския манастир Есфигмен.

БНТ: Има спор за гроба на Св. Методий, епископ Моравски - има ли спор и за неговите мощи?

Радослав Илиев: Методий умира във Велеград, Моравия на 6 април 885 г. и най-вероятно е погребан в епископската църква. По-нови изследвания твърдят, че той е погребан тържествено в „стената зад олтара на Света Мария", неизвестната главна църква на Велика Моравия. Смята се, че части от неговите кости още в годините след смъртта му са съхранявани в няколко манастира и са стигнали до Ватикана. Изследователи в държавата на Светия престол са изследвали детайлно и проверили мощите, преди да признаят, че са именно на Св. Методий - епископ Моравски. И все пак не трябва да забравяме, че частиците са дарени на Солунската архипескопия от Папа Йоан Павел Втори, който преди малко повече от 30 години обяви светите равноапостоли Кирил и Методий и за съпокровители на Европа. В по-нови времена мощи на Св. Методий бяха открити и в Словакия в градчето Никулчице, научни спорове дали са автентични има.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С призив да се борят с корупцията - папа Франциск прие българска делегация начело с премиера Петков
С призив да се борят с корупцията - папа Франциск прие българска делегация начело с премиера Петков
Русия засилва настъплението в Луганск
Русия засилва настъплението в Луганск