НОВИНИ

Започна преместването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 23.05.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Започнаха да извеждат украинските бежанци от хотели в Слънчев бряг заради предстоящия летен сезон. В същото време голяма част от украинците напускат страната ни заради приключващата програма в края на месеца.

По данни на Агенцията за бежанци от пристигналите близо 280 000 граждани на Украйна, повече от половината вече са си тръгнали.

Близо час няколко автобуса преместваха над 600 бежанци от един от хотелите в Слънчев бряг, който след дни има резервации от туристи, в друг, който в момента е празен.

"Погледнете, всичко това са нашите вещи, как няма да ни притеснява това преместване, но сме благодарни на България, че ни прие и условията в хотела много ни харесаха", каза Альона от Приморск.

"Поемаме транспорта, поемаме всичко, само и само, всичко да е мирно и тихо, да няма скандали, защото и те са хора, защото вие виждате, че ако не го правя аз на доброволни начала, вие да виждате някой да ги изнася", каза Венелин Ташев, хотелиер в Слънчев бряг.

Бежанците ще могат да останат в този хотел поне до 31 май, след това обаче съдбата им е неясна.

"Аз днес настанявам 600 човека. И тези хора, ако трябва още един път да ги пренастаняваме – два пъти, три пъти, става един стрес за тях, става една анархия. При програма от 15 лв. с три изхранвания на ден, просто не знам, ние не можем да се справим с тази програма, тя е така направена, че просто да откаже хората да работят с украински бежанци и да им помагат", каза Красимир Белорешки, собственик на хотел в Слънчев бряг.

Именно заради всички неясноти Марина е решила още утре да се прибере в Украйна: "Ще се прибера у дома, защото не зная какво ще се случи в края на месеца с нас. Виждам обаче тук украинци от Мариупол, на които домовете им са разрушени, с деца са и те няма къде да отидат".

По данни на Агенцията за бежанците само за изминалото денонощие страната ни са напуснали близо 3000 бежанци.

"Процесът не е само от България да излизат украински граждани. Същият процес се наблюдава и от Полша, от Румъния и от Молдова. Като част от украинските граждани действително правят опити да стигнат до Украйна, до части от Украйна, в които обстановката е спокойна и животът им не е застрашен. Други групи продължават към Италия, Испания, имаме информация, че и към Турция, а също и към страните от централна Европа", каза Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците.

Вече една от държавните бази в Равда е пълна с бежанци, но се оказва, че те трябва да я освободят.

"Там има на 24 юни резервации на детски ученически лагери и сега аз трябва да разселя бежанците някъде, не знам къде. Очаквам да разбера кои са новите държавни бази, в които ще могат да бъдат разселени те", каза Елена Андонова, хотелиер.

Очаква се в последните дни на месеца да стане ясно колко са бежанците, които ще бъдат преместени в държавните бази и колко хотелиери желаят да се включат в новата програма с помощ от 15 лева.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По зрителски сигнал: Жена в инвалидна количка от София е напускала дома си 6 пъти за 6 години заради трудния достъп
По зрителски сигнал: Жена в инвалидна количка от София е напускала дома си 6 пъти за 6 години заради трудния достъп
Роберт Левандовски за втора поредна година спечели Златната обувка
Роберт Левандовски за втора поредна година спечели "Златната обувка"