НОВИНИ

По зрителски сигнал: Жена в инвалидна количка от София е напускала дома си 6 пъти за 6 години заради трудния достъп

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:29, 23.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Жена в инвалидна количка е излизала от дома си само 6 пъти за последните 6 години. Тя живее в стара кооперация в центъра на София и за да отиде на лекар се налага да търси помощ от дирекцията за аварии на общината.

Жената се готви да кандидатства по държавната програма за достъпна жилищна среда, за да може да излиза свободно, но има проблеми с издаването на документи от община "Оборище".

Усложнения, заради диабет приковават Калина Петрова към инвалидния стол преди 6 години. Тя живее на третия етаж в стара сграда в центъра на София.

"Не мога да изляза просто защото няма как да слезем по стълбите. Бърза помощ се наложи да ме води в болница, но не отидохме, защото беше късно вечерта и нямаше кого да повикаме, със съпруга ми да ме свалят и да ме заведат", споделя тя.

Съпругът на Калина купил специален стол, с който да я сваля по стълбите, но му трябва помощ да го използва. Няколко пъти Калина се обаждала на телефон 112 да търси съдействие, за да отиде на лекар. Отзовавали се екипи на дирекцията за аварии към Столичната община.

"С тяхна помощ той може да ме свали да отидем на лекар и като се върнем, да им се обадим и да ме приберат горе вкъщи. Много ми тежи. Аз не знам как оцелявам", казва жената.

Тази година Калина решила да кандидатства по програмата на социалното министерство за изграждане на съоръжение, с което ще може да излиза свободно от дома си. В края на април съпругът ѝ подал заявление за проектиране в община "Оборище". В средата на май се срещнал с архитекта на района.

"Тя ми обяснява - вие не сте посочили в молбата си, нито технически параметри, в смисъл като габарит, къде ще бъде", каза Николай Петров.

Последвала втора среща, на която присъствал и архитект, нает от семейство Петрови. Той показал единственото място, на което може да се изгради съоръжението. Получили обаче отказ от главния архитект на р-н "Оборище".

"Архитект Стефанова категорично заяви, че тя няма да разреши, тъй като сградата попада в синя зона", добави Петров.

Архитект Боряна Стефанова отказа да застане пред камерата ни, но в писмена позиция обясни, че при разговорите в общината станало ясно, че техническа възможност за изграждане на подемно съоръжение ще се намери трудно, защото сградата е стара, а апартаментът е на тавански етаж.

За 3 години по програмата за достъпна жилищна среда на социалното министерство, в София са изградени около 15 съоръжения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В навечерието на 24 май: Отличиха най-добрите млади учени
В навечерието на 24 май: Отличиха най-добрите млади учени
Започна преместването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг
Започна преместването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг