НОВИНИ

Мечка отново се разходи по улиците на Чепеларе

bnt avatar logo
от БНТ
23:02, 23.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Общество
Слушай новината

Мечка отново се разходи по улиците на Чепеларе, за да търси храна. Появата ѝ в района на Спортното училище става седмица след като друга мечка нападна кошери в другия край на града.

От няколко дни мечката постоянно се появява в района на Спортното училище.

"Снощи пак се е появила, в 8.20 ч., там зад Спортното училище", каза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

София Борисова и съседите ѝ я видели под блока си в същия район.

"В 11.30 ч. взе да си се разхожда по пътя, отдолу в ливадата. Ние всички бяхме по терасите и не ни беше толкова страх, обаче после вече си на беше страх", казва София.

До момента мечката не е нанесла щети, но хората са стресирани. Още не е ясно дали животното е същото, разбило кошери преди седмица в другия край на града.

"Според мен става въпрос за две мечки, едната, която се е появила тука в източната страна на града, другата около Спортното училище. Но така мечките слизат в града и се връщат, не са агресивни, което е положителното. Но сме притеснени естествено, свързал съм се с необходимите институции", уверява кметът на Чепеларе.

"Институциите трябва да си свършат работата. В крайна сметка децата ги е страх, те как ще ходят на училище, страх ги е да се прибират. Моето дете го е страх да слезе от джипа, първо трябва да се огледаме за мечката", смята София Борисова.

Вариантите са мечката да бъде прогонена с гумени куршуми, разселена на повече от 30 километра или в краен случай отстреляна. Разрешителното за това се издава от Министерство на земеделието.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 май в София - какви събития са предвидени за празника
24 май в София - какви събития са предвидени за празника
БНТ-Варна с награда за популяризиране на културата и изкуството на града
БНТ-Варна с награда за популяризиране на културата и изкуството на града