Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

БНТ 1 с празнична програма за 24 май

от БНТ
15:55, 23.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

На 24 май (вторник), навръх Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, БНТ 1 ще излъчи специална празнична програма.

Документалният филм „Магията на една песен“ (15.00 ч.) на режисьора Явор Бобев ще преведе зрителите през 130-годишната история и значение на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, чиято музика създава Панайот Пипков, а текст - Стоян Михайловски.

Веднага след него програмата продължава с празничния концерт „Славянски празник“, с участието на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Андрей Йоница.

В 16.50 ч. започва документалния филм на режисьора Стилиян Иванов „Изповед с музика“, посветен на именития български челист Анатоли Кръстев. Идеята за филма се заражда още преди 26 години, когато основава лиричен рецитал с присъединяване на актрисата Невена Коканова. В самобитен разговор с музиката на Анатоли Кръстев, тя споделя за любовта и самотата. Музикантът „разказва“ какво за него са животът, смъртта, детството, старостта, надеждата, разочарованието, любовта, страхът, славата и позорът посредством фрагменти от творби на Бах, Сен-Санс, Куприн, Елгар, Регер, Хиндемит, Брух, Равел и Телеман.

Програмата на БНТ 1 за 24 май продължава с наградите за принос в науката - церемонията „Питагор“ 2022 (17.40 ч.), на която ще бъдат отличени учените с най-големи постижения за 2022 г. в категориите „Млад учен“ и „Утвърден учен“. Зрителите ще разберат кои са новите лица на бъдещето, науката и иновациите и кой е носителят на наградата „Питагор“ 2022 за цялостен принос в науката.

От 20.40 ч. на живо в ефира на БНТ 1 започват 32-ите годишни награди за постижения в театралното изкуство - церемонията „АСКЕЕР”, организирана от фондация „А АСКЕЕР” и Театър Българска армия. Тази година номинираните ще се борят за престижната награда в 12 категории, като почетен „АСКЕЕР“ ще бъде връчен на актрисата Меглена Караламбова, а за цялостно творчество - актрисата Цветана Манева.

Празничната програма ще завърши с концерта „Златните БГ хитове“ (22.40 ч.), с участието на Орлин Горанов, Кристина Димитрова, „Сигнал“, група „Трамвай №5“, Мими Иванова, Христо Кидиков, Панайот Панайотов, Стефка Берова и други.

Гледайте специалната празнична програма за 24 май по БНТ 1!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Благоевград почете 30-годишнината от смъртта на Джовани Фалконе
Благоевград почете 30-годишнината от смъртта на Джовани Фалконе
Финалите на “Чалъндж” купата по спортна гимнастика във Варна на живо по БНТ 3
Финалите на “Чалъндж” купата по спортна гимнастика във Варна на живо по БНТ 3