НОВИНИ

Зеленски би разговарял единствено с Путин за край на войната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:04, 24.05.2022 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че единственият руски представител, с когото би разговарял за слагане на край на войната, е руският държавен глава Владимир Путин. А по време на посещение в Тайван, американският президент Джо Байдън заяви, че продължаващата трети месец война в Украйна, не е проблем само на Киев, а на целия свят.

Три месеца след началото на офанзивата в Украйна, Володимир Зеленски заяви, че Русия води тотална война срещу страната му и че обект на атаките са предимно цивилни граждани. Във видеообръщение към Световния икономически форум в Давос, Зеленски за пореден път призова за международен натиск срещу Русия и още доставки на оръжия.

По думите му, в момента Москва е насочила войските си предимно на изток в Донбас, като най-сериозни са ударите срещу Северодонецк, Попасная и Бахмут. Относно статута на анексирания 2014 г. полуостров Крим, Зеленски заяви, че опит от страна на Украйна да възстанови контрола си там, би довел до стотици хиляди жертви. А за край на войната посочи, че е възможен единствено след разговор между него и Владимир Путин.

Властта в държавата им е така структурирана, че няма решение, което да може да бъде взето без него. Трябва да сме наясно с това. Всички институции са в пряка зависимост от един човек - президента на Руската федерация. Той взима всички решения. Ако водим разговори за слагане на край на тази война, в които той не участва, това решение няма как да бъде взето. Не е възможно да се случи, без среща с президента на Русия.

Войната в Украйна - във фокуса на Световния икономически форум в Давос

От Токио коментар за ситуацията в Украйна направи и американският президент Джо Байдън. По думите му, войната е проблем, който е далеч отвъд пределите на Европа. Той подчерта и че продължаващата криза за хранителни доставки, включително на зърно, крие риск за глад както в Украйна, така и в много други точки на света. Международното право и човешките права трябва да бъдат спазвани винаги и навсякъде, каза още Байдън.

Преживяваме най-мрачния час в съвременната си история. Бруталната и непровокирана агресия на Русия към Украйна предизвика хуманитарна катастрофа. Отне живота на хиляди невинни цивилни и превърна милиони в бежанци. Това е много повече от европейски проблем. Това е проблем на целия свят, каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че разпространява дезинформация онлайн и манипулира общественото мнение за войната в Украйна. На заседание на Съвета за сигурност на ООН, Вашингтон и Лондон отхвърлиха твърденията на Москва, че Западът се опитва да контролира изцяло информационния поток. Американският постоянен представител Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че руските власти "продължават да спират, ограничават и влошават интернет връзката и да сплашват и арестуват журналисти".

Руският й колега Василий Небензя обвини страните, които се наричат "демократична общност", че установяват "кибер тоталитаризъм".

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Няма място за паника във връзка с маймунската шарка
СЗО: Няма място за паника във връзка с маймунската шарка
Празнуваме 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура
Празнуваме 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура