НОВИНИ

Образованието преди и сега - как училището се променя през годините

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 24.05.2022
Чете се за: 05:37 мин.
Още
Слушай новината

Русе посреща Освобождението с три „първоначални“ училища. Сега в града има 35 гимназии и основни училища с различни профили на обучение. Образованието се променя с променящата се икономика. И се развива, особено в първите десетилетия, благодарение на будни българи с прогресивно мислене. В различните години с различни темпове, понякога догонващо нуждите на бизнеса.

Със закон от 1880 година в България отделенията от първо до четвърто стават задължителни и безплатни, както за момчетата, така и за момичетата. Но за децата и техните родители вече не е било достатъчно в школото да се учи само четмо и писмо, а да се придобиват и практически умения.

И будните граждани на Русе, някои от тях дошли от чужбина или с различно от православното вероизповедание, започват да строят училища. В Русе се откриват Девическа и Мъжка гимназия, както и две частни чуждоезикови училища. Във френския девически колеж, основан от монахините от ордена „Notre Dame de Sion“ първоначално се записват 50 момичета. И въпреки че училището е католическо, в него са приемани и православни, еврейки и мюсюлманки.

В началото френското училище, Френския пансион, дава очакваното за едно момиче образование – да учат много езици, музика, готварство, домакинство, това, което прави една жена добра съпруга и майка. Докато с времето става ясно, че на момичетата не им е достатъчно едно такова знание и постепенно образователните програми в това училище се усъвършенстват, за да бъдат приети вече от държавата като училище, даващо знания, достатъчно добри, за да могат да бъдат признавани дипломите на тези момичета за кандидатстване във висши учебни заведения, завършвайки с матури, казва Ренета Рошкева – историк в РИМ – Русе.

През 1883 година сестрата на първия главен инженер на Русе Анна Винтер открива Немско училище в крайдунавския град. То бързо добива популярност заради откритите курсове по счетоводство и търговска кореспонденция.

Немското училище като че ли е една крачка напред в модерността, защото образованието в него е в смесени паралелки – момичета и момчета учат заедно. То е част от образователната система на съвременната тогава Германия – субсидирано, добре организирано, с модерни знания, допълва Ренета Рошкева – историк в РИМ – Русе.

Днес българското училище продължава да се опитва да отговаря на предизвикателствата на живота. Според директора на Немската гимназия в Русе Искра Иванова образованието трябва да става все по-глобално и да подготвя младите хора да се реализират еднакво добре и у нас, и в чужбина.

Затова смятам, че чуждоезиковото обучение е изключително важно. за да могат да се справят във все по-дигиталния свят. И когато разсъждаваме кое трябва да стои в основата на образованието в българското училище аз си мисля, че това, на което ще научим учениците, това, което ще им е полезно чисто технически е от съществено значение, но най-важното е да възпитаме у тях тези добродетели, които ще им помогнат да бъдат добри хора без значение с какво ще се занимават занапред, казва Искра Иванова - директор на СУПНЕ „Фридрих Шилер“.

Не по-малко важна е връзката учител – ученик, казва Искра Иванова. Защото доверието и уважението е една от вратите, които водят към знанието. Така го е видяла и Йорданка Добрева, една от последните възпитанички на Френския девически колеж, която след това става учител по френски език.

Това беше едно училище по-различно от другите, където ние се чувствахме като роднини помежду си. Обичахме много учителките си… Ние ги чувствахме като майки. Даже ние така ги наричахме, обръщението беше мер – майко, казва Йорданка.

Мисля, че днес на моменти губим този авторитет на учителя и всички ние, цялата общност, всички родители и преподаватели трябва да се грижим за това учителят да е с висок авторитет, защото от него зависи, в неговите ръце е бъдещето на страната ни изцяло, казва Искра Иванова - директор на СУПНЕ „Фридрих Шилер“.

Независимо от икономическите и политическите промени българинът винаги е искал да даде добро образование на децата си. И тази традиция продължава и днес, в дигиталната ера, където листът и химикалката все повече се изместват от клавиатурата и мишката.

Репортер: Даниела Василева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Улица на буквите" със скрито послание във Велико Търново
"Улица на буквите" със скрито послание във Велико Търново
Близо 5000 миряни са се поклонили пред мощите на Светите братя, опашката пред храма продължава
Близо 5000 миряни са се поклонили пред мощите на Светите братя, опашката пред храма продължава