НОВИНИ

Затвориха за движение пътя Тeшел - Триград

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 25.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Затвориха за движение пътя Тeшел - Триград за основен ремонт. Части от трасето пропаднаха през декември миналата година след наводнение. Местните жители обаче настояват за цялостна реконструкция на пътя Девин - Триград, защото според тях е разбит и опасен.

Възстановяването на разрушения участък за Триград започна в края на април тази година- пет месеца след като заради дъждовете придошлата река отнесе пътя на три места. До момента преминаването през опасната отсечка ставаше с пропускателен режим.

И от днес за 10 дни ще бъде спряно изцяло движението за моторни превозни средства през този участък, като при разговори с фирмата, заявиха, че този участък в рамките на тези 10 дни ще бъде завършен изцяло и ще останат само асфалтовите работи, каза Здравко Иванов- кмет на община Девин.

До 4 юни обходният маршрут за Триград е през село Ягодина, но там могат да преминат само високопроходими автомобили.

За съжаление не могат да минават линейки и пожарни в момента, докато е затворен пътя, наскоро имахме такъв спешен случай, не беше пропусната линейката, тъй като се извършваха ремонтни работи, каза Радост Караиванова- жител на Триград.

Малкото останали туристи в Триград днес се наложи да носят куфарите си през разрушения участък, за да напуснат селото заради затварянето на пътя.

Като цяло е много неудобно този ремонт и да вика кажа честно, ако знаехме, нямаше да дойдем. Дано този проблем да се реши по някакъв начин, защото съсипва бизнеса и поминъка на хората от Триград, каза Цветомир Георгиев- Враца.

Една от най- големите атракции в района - пещерата Дяволското гърло ще остане отворена, но всеки който иска да я посети също ще трябва да премине пеша през разрушения участък на пътя за Триград.

Пещерата работи да, а от днес 10 дена ще има транспорт, бусче, което е от другата страна на всеки час ще вози хората нагоре, каза Мая Чолакова.

Според жителите на селото, ремонтът само на разрушените участъци не е решение на проблема. Затова настояват за рехабилитация на пътя Девин - Триград.

Ние искаме цялостен ремонт, към момента не е осигурено финансиране за проектиране на цялостен ремонт, нито една крачка не е направено в тази посока, държавата още мълчи и не отговаря на нашите питания дали ще ни осигури финансиране, каза Радост Караиванова - жител на Триград.

От община Девин заявиха, че нямат възможност за финансиране на цялостен ремонт. Затова са потърсили помощ от регионалното министерство, като ще се търсят средства и по европейски проекти.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен обрат класира Зверев на 1/16-финалите в Ролан Гарос
Страхотен обрат класира Зверев на 1/16-финалите в Ролан Гарос
Фирмата, поставила решетките на входа на НС, ги свали безплатно
Фирмата, поставила решетките на входа на НС, ги свали безплатно