Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Обсъждат мерки за ограничаване на маймунската шарка у нас

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:56, 25.05.2022
Чете се за: 01:17 мин.
Още
Слушай новината

Здравните власти у нас обсъждат мерки за ограничаване на евентуалното разпространение на маймунска шарка. Сред идеите са 21 дни карантина на заразените и контактните им.

Националният център по заразни и паразитни блести публикува инструкции към лекарите. При съмнения те трябва да вземат проба от засегнатия участък и да я изпратят в Националния център.

От там обясниха, че риск от епидемия няма. Маймунската шарка протича сравнително леко и отминава за 2 - 3 седмици. Смъртността не е висока.

Тук ще се прави екстремна профилактика на рисковите групи, които да кажем - здравни работници, като се среща с този тип заболяване или евентуално на контактни лица и прочие, каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ваксината срещу едра шарка е 85% ефективна срещу маймунската. Tя се е прилагала у нас до 1980 г. В България няма запаси от препарата, но ако вирусът се разпространи масово у нас е възможно да се прибегне до имунизация срещу вариола на рисковите групи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фирмата, поставила решетките на входа на НС, ги свали безплатно
Фирмата, поставила решетките на входа на НС, ги свали безплатно
Загуба за Радослав Росенов на Европейското по бокс в Ереван
Загуба за Радослав Росенов на Европейското по бокс в Ереван