Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Георги Енев, задържан за измамите с кремации

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:48, 26.05.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Георги Енев, който беше задържан по обвинение за измама заради незаконни погребения.

Мъжът взимал от близки на починали пари за кремация, но вместо това заравял телата в чували в гориста местност край село Клисура, до Банкя.

Самият Георги Енев, преди да бъде привлечен като обвиняем, е разказал пред разследващите, че по тази схема е заровил повече от 50 починали. Най-вероятно това се е случило именно в местността, където вече бяха открити 7 трупа.

Разпитани са много свидетели, част от тях са хора, които Енев е наемал срещу 100 лева, за да копаят дупките. Единият от тези свидетели е дал показания, че Георги го наемал редовно, не помни колко точно дупки е изкопал и твърди, че не знае за какво са били тези изкопи.

Според наши източници предстои в условията на следствен експеримент този свидетел да покаже точно къде е извършвал тази дейност. Самият Енев е издирвал самотни възрастни хора, чийто наследници са в провинцията или чужбина и предлагал услугите си да организира кремацията и изпрати урната с праха.

Макреев за незаконните погребения: В Клисура не се води регистър на починалите, но кметският наместник събира такси

За да рекламира дейността си твърдял, че е организирал траурните церемонии на видни личности от недалечното минало като ген. Добри Джуров и Огнян Дойнов. В средите на траурните агенции, обаче, не се ползвал с добро име.

"За този човек слушам слухове сигурно повече от 15 - 20 години. Че не е коректен, че с една дума мога да кажа мошеник. Това, което съм чувал, че той се изявява като велможа едва ли не в Банкя. Едва ли не без него погребение в Банкя не може да се случи. Едва ли не той е определял гробните места във времето. Всичко зависи едва ли не от него", заяви Стоян Макреев, зам.-председател на Съюза на погребалните фирми

Според разследващите, Енев започнал да практикува измамите с кремациите от пролетта на 2020 година, когато е издадено разпореждане всички починали от ковид да бъдат кремирани. Това е периодът, в който хора, ползвали услугите му, сега се свързват с разследващите от СДВР, като твърдят, че са ползвали услугите на Енев и търсят информация дали са станали жертва на измамните кремации.

Според наши източници имената на 9 от клиентите на погребалния агент липсват в регистъра на столичния крематориум.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бебе японски жерав се отглежда в резерват за редки птици в Япония
Бебе японски жерав се отглежда в резерват за редки птици в Япония
Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието няма да е лесно, но трябва да бъде свършено
Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието няма да е лесно, но трябва да бъде свършено