НОВИНИ

Законът за опазване на околната среда предизвика спорове в парламента

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:26, 26.05.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Противопоставяне на управляващи и опозиция, но и вътре в самата коалиция по дебата на второ четене за Закона за опазване на околната среда.

Управляващите се разделиха в мнението си на една или две инстанции трябва да се обжалват решения за обекти от национално значение. Част от БСП са на мнение, че с възможността за обжалване на 2 инстанции се бавят големи инфраструктурни проекти като строежа на пътни връзки и магистрали.

На друго мнение са други представители на БСП, от Продължаваме промяната, Демократична България и ресорния министър, който определи втората инстанция като гаранция.

"Законопроектът е внесен в деня на конституирането на НС. Той беше на трупчета и чакаше да бъде изваден от въртележката на коалиционните пазарлъци. Истината е, че забавянето е една проста добавка от ГЕРБ - двуинстанционно производство", каза Младен Шишков от ГЕРБ-СДС.

Ако продължаваме да подкрепяме едноинстанционното производство - ще има проблем с ЕК за големите инфраструктурни проекти, смята Зорница Стратиева от ДБ.

"Искаме гарантиране на опазване на околната среда. Но искаме и ускоряване на големите стратегически инфраструктурни проекти. Нормално ли е да не бъде направена магистралата към Гърция и магистрала "Черно море", попита Борислав Гуцанов от БСП.

Крум Зарков обаче се дистанцира от колегата си и парламентарната група на социалистите.

Ако е без втора инстанция - един проект минава, друг не минава. Напоследък природозащитници, синдикати и стачници - всеки, който застане срещу едрия капитал, е прът в колелото на развитието.", коментира той.

"Продължаваме промяната" подкрепят връщането на втората инстанция:

"Ние дойдохме с амбицията за реформа на съдебната системата, да защитаваме нашите гласоподаватели - дали ще изпълним това или ще се плъзнем. Тук въпросът е - втората инстанция се маха - за да може някой да държи властта", заяви Александър Дунчев.

Според Пламен Абровски от ИТН дебатът се превърнал в това - има ли правосъдие в България или не.

"Заради така наречените "зелени талибани" ще има забавяне на проекти", смята Цончо Ганев от "Възраждане".

Министър на околната среда и водите Борислав Сандов подчерта, че втората съдебна инстанция е гаранцията, че даден проект има обективно преглеждане на обстоятелството на първата инстанция.

"Разбирам и другата страна - не трябва да има забавяне за тези важни проекти", коментира Сандов.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че КЕВР все още не обявяват цените за парното и тока. Казват, че хората трябва да знаят какво предстои и изразиха съмнение, че зад това мълчание може да се крие сериозно увеличение на цените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието няма да е лесно, но трябва да бъде свършено
Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието няма да е лесно, но трябва да бъде свършено
Фенклуб Сектор "Г" към Гриша Ганчев: На лъжата краката били къси
Фенклуб Сектор "Г" към Гриша Ганчев: На лъжата краката били къси