НОВИНИ

Кристиан Вигенин: Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:50, 26.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Темата за Северна Македония се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер. Има стратегическо решение за България, трябва да се търсят възможните решения, а не да се трупат политически дивиденти. Нашата задача като държава не е да държим ветото, да спираме РСМ, а да реализираме целите си - правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата. Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ", заяви в "Денят започва" Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание. Той подкрепи идеята на Кирил Петков да се свика нов Консултативен съвет за национална сигурност относно Република Северна Македония и го определи като необходимо.

Кристиан Вигенин поясни, че по-малко трябва да ни интересува какво Брюксел и Скопие очакват. По думите му и двете държави имат ограничено културно и дипломатическо присъствие. Кристиан Вигенин коментира и състоянието на коалицията и върви ли страната към нови предсрочни избори.

"Доста често не БСП, а някой от другите коалиционни партньори занимава обществеността с дребнави въпроси, това създава усещането, че коалицията е нестабилна, че всеки момент ще се разпадне - не, не се разпада. Работим доста активно. Коалицията е сложна и трудна, но се научи да работи. Вероятно "Има такъв народ" са останали особено засегнати за управителя на БНБ. Няма как една партия да направи каквото си иска, няма как дори и най-голямата партия да вземе решение без останалите в коалицията. Каквото сме се разбрали досега по важните въпроси - това се е случило", подчерта Кристиан Вигенин.

Той определи перспективата за коалицията като позитивна. Кристиан Вигенин подчерта, че нови избори са последното, което ни трябва в момента.

"Не трябва да задълбаваме в темите, които ни разделят, а да търсим баланса, тази коалиция има общи ценности", коментира Кристиан Вигенин.

Според него въпросът за оказването на помощ за Украйна трябва да се зададе към правителството.

"На мен не ми е известно към днешна дата да е пристигнала военна техника за ремонт", заяви Кристиан Вигенин.

Той уточни, че не вижда съществени противоречия между президента и правителството и отбеляза, че един от проблемите в момента е, че правителството няма програма. Кристиан Вигенин допълни, че не очаква промяна в мерките.

"Предвидени са от 1 юли, този пакет е спасителен, ще проработи и ще облекчи хората в нужда и бизнеса", подчерта Кристиан Вигенин.

По думите му плащането на руския газ трябва да бъде европейско решение.

"Не може да се прилагат различни решения за страните от Европейския съюз. Важно е да покажем, че имаме различни алтернативи, за да сме в по-силна преговорна позиция. Не виждам нищо лошо да имаме договор с "Газпром", каза още Кристиан Вигенин.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън е само на победа от финала в НБА
Бостън е само на победа от финала в НБА
Духовен център в Банско разказва за делото на Паисий Хилендарски (Снимки)
Духовен център в Банско разказва за делото на Паисий Хилендарски (Снимки)