НОВИНИ

Илхан Кючюк: Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 26.05.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Всички опити да бъде санкционирана Русия имат една цел - да върнат страната на масата за преговори. Те нямат за цел да накажат една или друга държава или пък нейните граждани. Това коментира в "Денят започва" Илхан Кючюк - евродепутат от групата на "Обнови Европа".

"Санкциите работят от 2014 г. - има два типа, които ЕС удържа едните са секторни, другите са породени от инвазията на РФ в Крим. Макар европейското единство да е поставяно много пъти под условие, то успя да удържи. Разбира се, във времето ще се види, че ще има много последици - икономически, социални които ще намерят дълбоко отражение в европейските общества".

По думите му има общества, които работят за възприемането на последствията от войната и този процес е изцяло подпомаган от политическата класа, както и общества, на които политиците не обясняват нищо. Според Кючюк България е от вторите.

"Опозицията не може да води в това отношение. Управляващата коалиция трябва да вземе отношение - достатъчно аргументирано и да излезе да го обясни", каза той.

Продължават преговорите за ембарго на руския петрол, въпросът ще бъде до каква степен ще бъдат калибрирани санкциите. Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна, подчерта евродепутатът.

"Много държави спазват санкциите и ги спазват в голям обем. Тук въпросът е легитимен - не трябва да има двойни стандарти", смята Кючюк.

Асен Василев поиска ЕС да изясни разплащанията на страните членки с "Газпром"

По думите му трябва да се направят необходимите проверки на газопровода "Балкански поток".

"Щом има съмнения от страна на българското общество и премиера, тези съмнения трябва да бъдат разсеяни".

Според Илхан Кючюк добросъседски отношения между България и Северна Македония могат да се постигнат чрез историческо помирение, но и перспектива за западната ни съседка в рамките на ЕС.

Кристиан Вигенин: Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ

"Личното ми мнение е, че КСНС ще е необходим, ако ще помогне за доизграждането на българската позиция. Но това е в приоритетите на президента. Какво цели едно вето - да отблокира един процес, който е бил спиран досега - т.е. да потърси алтернативи за решаването на един въпрос. Ако всичко, което ние поставим в дневния ред и резултатите, които очакваме, са реалистични и бъдат изпълнени - това според мен, ще е успех за българската външна политика", коментира Илхан Кючюк.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Туитър на 150 млн. долара глоба по дело за защита на лични данни
Осъдиха Туитър на 150 млн. долара глоба по дело за защита на лични данни
Пожар горя в цех за гуми в Пловдив (СНИМКИ)
Пожар горя в цех за гуми в Пловдив (СНИМКИ)