НОВИНИ

Йордан Терзийски, ПП: Очакваме да приключим с разплащанията към пътните строители още тази седмица

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 26.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа из цялата страна. Това заяви в "Денят започва" Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната" - зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика

"Само след няколко месеца административна пауза виждаме качеството на изпълнение на пътища - виждаме, че още първото лято с огромни дупки и има риск от ПТП. Натам са положени нашите усилия - да подпишем всички договори и да започне текущият ремонт и поддръжка, за да може пътната безопасност отново да бъде факт", коментира той.

Старите договори към строителните фирми до голяма степен са изплатени, обяви депутатът.

"Министър Караджов обясни механиката, по която се случва това разплащане - то минава през НАП, трябват един-два дни одобрение, но мисля че голяма част от разплащанията са извършени и предполагам, че той ще приключи с разплащанията още тази седмица", заяви той.

Терзийски бе категоричен, че с инхаус поръчки повече няма да се работи. В момента са пуснати обществени поръчки за всяка една от областите. Договорите на пътностроителните фирми са удължени до избирането на нови изпълнители.

По сметки на регионалното министерство въвеждането на толсистемата за второкласните пътища няма да оскъпи драстично продуктите от първа необходимост, каквито са притесненията на превозвачите, коментира Терзийски.

Най-спешният приоритет към момента е строежът на магистрала "Струма", заяви депутатът.

"Още октомври месец изтича ОВОС и това поставя в риск целия проект. Взимаме спешни мерки и се надявам да се намери общ език между МРРБ и МОСВ, за да се избере правилното трасе и да се излезе с това решение пред Брюксел. Имаме одобрен ОВОС за трасе - което е най-евтиният и най-бързият вариант и трябва да се стартира още тази година", уточни той.

Развитие по проекта с медицинските хеликоптери се очаква още следващата седмица каза още Йордан Терзийски. Той увери ,че ще стартира процедура за избор на доставчик на 6 хеликоптера, които ще бъдат доставени в рамките на следващите 2 години.

Депутатът смята, че ремонтите на пътищата ще бъдат видими още есента.

"Пролетта, лятото, есента - ремонти ще има и се надявам, че още есента хората ще видят резултатите от тези ремонти. Ще има неудобства, но аз се надявам качеството на тези ремонти да бъде такова, че няма да се налага да извършваме ремонта на ремонта още следващата година, защото качеството е това, което е било проблем през всички тези години на изпълнението."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал продължава по план на Ролан Гарос
Рафаел Надал продължава по план на Ролан Гарос
Журналистът Симеон Гаспаров: В САЩ оръжието се е превърнало в божество
Журналистът Симеон Гаспаров: В САЩ оръжието се е превърнало в божество