НОВИНИ

Раздадоха наградите в конкурса "Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия"

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:38, 25.05.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова отличи победителите в националния конкурс "Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия".

Целта е с документалните разкази, интервюта или есета, които са направили учениците, да се стимулира интересът им към родословните връзки с техни роднини, близки или познати, потомци на преселници от Вардарска и Егейска Македония, и от Одринска Тракия.

Ако добре познаваме историята си, никой няма да дръзва да я пренаписва, да краде български исторически страници, да се опитва да подвежда нашите международни партньори. Никой няма право да изтрива националната ни памет, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Със собствените им проучвания и описания на интересни случки и личности, близки до тях, учениците подобряват познанията си за българската история и разбират какъв е приносът на родове от Македония и Одринска Тракия за свободата и независимостта, напомнят организаторите.

Научих повече за историята на моя род, научих повече за личности, за които даже и не знаех, че са част от моя род. Научих повече за себе си - откъде съм тръгнала и това ще ми помогне да се развивам напред като личност, каза Мария Асенова, победител в конкурса.

Аз разказвах в моето есе за село Сачанли. Реших да участвам в конкурса, защото моята баба е от това село и мен много ме вдъхнови нейната история, когато ми разказа това, което те са преживяли, мъките. исках да го напиша, да си знам своите корени, каза Александър Христозов, победител в конкурса.

По време на награждаването вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че България има своите изисквания за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Тя допълни, че твърдата позиция на страната ни е, че - докато не получим гаранции от Северна Македония и от европейските ни партньори, България няма да вдигне ветото, защото нашата цел е да запазим правата на българите там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали надиграха Италия в контрола
Волейболните национали надиграха Италия в контрола
Путин посети ранени в Украйна войници (Снимки)
Путин посети ранени в Украйна войници (Снимки)